Izdvajamo

Godinu dana od kako je počela sa radom narodna kuhinja "Optimisti" u Prijedoru. Godina dana uspješnog rada. Velik broj građana, a to je tužna slika naše stvarnosti u Prijedoru, posjećuje ovu kuhinju.

Kuharica Tamama Lezić mi pokazuje kuhanje koje su za danas kuhali i vjeruje da će za danas biti dovoljno za sve koji dođu. Pokazuje mi jedan stari šparet na kome kuha hranu, a primjećujem da ima dosta drva. Kaže mi da se nada da će biti dovoljno drva za naredni period.
Građani koji koriste ovu kuhinji su zadovoljni hranom koju dobiju. Vukan Banović mi priča da je njegova žena, dok je mogla kuhati, bila dobra kuharica, ali da je ovdje bolja i ukusnija hrana.
Hranu kontroliše Institut za Javno Zdravstvo Banja Luka i do sad nisu imali problema.

Zijad Čanić, voditelj kuhinje "Optimisti" Prijedor kaže: "Danas imamo 258 korisnika, a svaki dan kuhamo 160 obroka, jer nemamo dovoljno hrane. Znači prvih 160 korisnika koji dođu njima podjelimo hranu. Kuhinja radi od ponedeljka do petka, jer za vikende namamo dovoljno hrane.
Pokušavamo da dođemo do nekih donacija, barem da pukušamo suhom hranom da podmirimo naše korisnike.
Zahvalan sam Gradonačelniku Grada Prijedora koji je prepoznao našu inicijativu. Grad Prijedor nam prebacuje sredstav za nabavku hljeba i povrća. Zahvaljuje se Medresi iz Cazina, Medžlisu Ključ, Glavnom imamu Medžlisa Kozarac Amiru ef Mahiću, kao i imamu Saidu, raji sa Suhog broda koji žive u Slovenije, Mirzetu Mujčiću i njegovoj suprizi Mensiji".


"Nadam se da će iduća godina biti još uspješnija. Imamo na vidiku nove sponzore, nove donatore, koji bi trebalo da ovu priču popune. Pozivam sve ljude dobre volje da dođu ovdje, da vide na licu mjesta i da se uvjere o našem radu. Naglašavam, naši korisnici su multietničkog sastava".

Planovi "Optimista" su da se ova kuhinja podigne na viši nivo, a to se može samo uz pomoć donatora, sponzora i merhametli raje.

Nijaz-Caja Huremović/Kozarac.eu

.be">

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.