Izdvajamo

 

Nacionalni park Kozara učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma Sarajevo Destination Festival.

Sajam se održava od 25. do 27. aprila u Skenderiji.

Sarajevo Destination Festival je mjesto okupljanja subjekata iz turističke industrije u cilju promocije pojedinačnih turističkih destinacija zemalja regiona, Balkana i Evrope, ali i svijeta.

Izlagački štand posjetili su Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić i Nermin Nikšić premijer Federacije BiH.

Direktor Nacionalnog parka Kozara Božidar Nikoletić izrazio je zadovoljstvo učešćem na sajmu i prilikom da NP Kozara predstavi svoju turističku ponudu i sadržaje, a naročito one vezane za avanturističke aktivnosti koje su sve popularnije.

Nacionalni park Kozara na sajmu učestvuje zajedno sa 4 destinacije iz BiH koje su u procesu Green Destination sertifikacije.

Učešće na sajmu je omogućio GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

NP Kozara

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.