Izdvajamo

Djevojčice iz OŠ "Kozarac" briljiraju u programiranju i robotici! Evo o čemu se radi.
U projektu SPARKreatorice koji se odvijao tokom školske 2017/2018 godine učestvovala je i škola iz našeg mjesta. Naime, to je projekt u kojem je učestvovalo 200 djevojčica iz cijele Bosne i Hercegovine. Udruženje Hello World je podijelilo 200 robota djevojčicama koje su se takmičile u robotici tokom cijele godine, a cilj je zapravo promocija STEM-a ( što je skraćenica za science, technology, engineering i mathematics). Tokom godine su održavana online takmičenja, a dvije najbolje učenice su učestvovale u finalnom državnom takmičenju koje je održano u Mostaru. U konkurenciji od 40 djevojčica, naše učenice Hadžera Beganović i Amina Mahić su osvojile zapaženo deveto i dvanaesto mjesto.

Lijepo je vidjeti da i naše malo mjesto ima potencijale u STEM području, a sve pohvale idu Hadžeri i Amini za angažman i rezultate na takmičenju iz robotike. Nadajmo se da će još ovako lijepih vijesti doći iz škole jer potencijala očito imamo jer programiranje, automatika i robotika su vjerovatno budućnost, ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu.

Zoran Klaric

"Srpski narod nije kolektivno kriv za zločine i otuda ima odgovornost da se od njih javno ogradi i to djelima. Zato su neizmjerno važne aktivnosti “Žena u crnom”, grupe “Četiri lica Omarske” iz Beograda ili Udruženja “Kvart” iz Prijedora"

kaže Mujagić za Avaz.ba