Izdvajamo

 

Danas u Islamskom centru u Kozarcu, upriličena je podjela rješenja o dodjeli pomoći za Jetime, dijeca bez jednog ili oba roditelja, za 2024. godinu. Pomoć je obezbjedio "Fond solidarnosti", a rješenja ispred Fonda, uručio je glavni imam Medžlisa Kozarac, Hfz.Amir ef Mahić.

"Mi smo danas u prilici da našoj jetimskoj djeci, sa područja Kozarca, uručimo rješenje za ovu 2024. godinu, da će oni od "Fonda solidarnosti" primati novčani iznos od 100 KM. u toku cijele godine, kako je to bilo realizirano proteklih godina.
Ja se želim najsrdaćnije zahvaliti svima vama koji ste do sada pomagali, podržavali općenito "Fond solidarnosti" i ovu aktivnost vezano za naše jetime. Mislim da će vas ponovo ova informacija o ovoj narednoj 2024. godini podsjetiti i podstaći da i dalje budete od onih koji podržavaju ovakve plemenite aktivnosti.
Ove godine smo dodijelili 25 rješenja". Kazao je Hfz.Amir ef Mahić.

 

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.