Izdvajamo

 

Članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, na čelu sa predsjednikom Nesib-ef. Hadžićem, posjetili su danas glavnog imama Medžlisa Islamski zajednice (MIZ) Kozarac hafiza Amir-ef. Mahića i njegove džematlije.

Članovi GO su i svojim dolaskom odlučili pružiti podršku hafizu Mahiću u njegovoj borbi sa političkom nekorektnošću aktuelnog režima bosanskohercegovačkog entiteta RS prema Bošnjacima muslimanima i njihovim vjerskim predstavnicima.

Hafiz Amir-ef. Mahić informirao je članove Glavnog odbora Udruženja ilmijje o slučaju i policijskoj istrazi koja se vodi protiv njega, zahvalivši na podršci Udruženju ilmijje od prvog dana, a posebno predsjedniku Nesib-ef. Hadžiću i predsjedniku Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać Omer-ef. Redžiću.

Predsjednik Hadžić je naglasio kako su i Rijaset Islamske zajednice i Udruženje ilmijje istakli svoju jasnu opredijeljenost i podršku hafizu Mahiću ukazavši na nužnost veće senzibilnosti u javnom diskursu, podsjećajući kako je govor hafiza Mahića bio obrednog karaktera i da se kao takav ne može inkriminirati.

Razgovaralo se o konstantnoj diskriminaciji Bošnjaka na području tog entiteta, a pogotovo u obrazovnom sistemu, koji bi morao biti sekularan i uvažavajući za sve vjerske i kulturne tradicije, saopćeno je iz Udruženja ilmijje.

9.jpg - Članovi Glavnog odbora Udruženja ilmijje posjetili Kozarac i pružili podršku hafizu Mahiću
Članovi GO su iskoristili posjetu Kozarcu, kako bi u prostoru Memorijalnog centra Kamičani proučili Jasin-i-šerif i dovu pred duše šehida ukopanih na Šehidskom mezarju, te posjetili mezar posljednjeg imama u džematu Kamičani šehida Hamid-ef. Softića, koji je poput brojnih imama ubijen u logoru Omarska na najsvirepiji način.

Na kraju je ponovljen zajednički apel u kojem se poziva međunarodnu zajednicu i domaće političke aktere da najozbiljnije preispitaju pitanje odnosa prema Bošnjacima i njihovoj diskriminaciji na području bosanskohercegovačkog entiteta RS.

(Preporod.info)

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.