Izdvajamo

 

Danas je, u organizaciji Udruženja "Kozaračka Pramenka", u Kamičanima održana druga manifestacija "Izložba ovaca i sitne peradi". Izuzetno uspješna manifestacija sa 24 izlagača iz Kozarca, Prijedora, Sanskog Mosta, Nove Bile, Bužima, Kladuše, Banja Luke...

"Prošle godine stvorila se ideja o izložbi i ideju smo pretvorili u prvu izložbu ovaca i peradi na ovom prostoru, koja je bila uspješna i pokazala da postoji potreba za izložbom ovog tipa. Primarni cilj izložbe je da razmjenimo iskustva o uzgoju ovaca i peradi, na taj način unaprijedimo poljoprivrednu proizvodnju, ali cilj je i da se upoznaju i druže uzgajivači ne samo sa područja grada Prijedor nego šire regije".Kazao nam je Emso Balić, predsjednik organizacionog odbora.

 

Najmlađi učesnik, Nedim Bešić, ima 14 godina i dolazi iz Kozarca (Hrnići). Najstariji učesnik je Sulejman Balić, 64 godine i dolazi takoder iz Kozarca.

Dosta velik broj posjetilaca su uživali i u dobroj jagnjetini koju su pripremili Edin Alić i Jasmin-Jasko Softić, zatim jelo i piće koje su služili Restoran "Stari grad", Merima iz Zenice se brinula za muziku uživo i dobru pjesmu. KUD Kozara Kozarac su odigrali par igara, a zatim sa posjetiocima odigrali jedno kolo i ovaj put pokazali da su poželjni na svakoj manifestaciji.

 

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.