Izdvajamo

Iskusni vrtlari ističu nekoliko prednosti korištenja vune. Njome se dobro prekrivaju gredice i učinkovito se sprječava rast korova. Vuna umanjuje evaporaciju i smanjuje potrebe za navodnjavanjem, a uz to, osigurava povoljnu strukturu tla te sprječava stvaranje pokorice.

Nekada se ovčja vuna koristila za mnoge svrhe, a danas je ovaj nusprodukt u uzgoju ovaca najčešće smetnja. Iako se o tom materijalu govori kao odličnom izolatoru u građevinarstvu, otkup nije zaživio pa je uzgajivači najčešće bacaju ili pale. No, ona se itekako dobro može iskoristiti u povrtarstvu.

Pred kraj proljeća, kada se tlo već dovoljno zagrijalo, poželjno je prekriti ga zaštitnim slojem tzv. malčem. Ova metoda koristi se još od davnina, a želimo li svoj vrt održavati po načelima ekološkog uzgoja, tako da čuvamo tlo i život u njemu, onda je prekrivanje tla organskom masom (slamom, piljevinom, usitnjenom korom drveta, sijenom, suhim lišćem ili vunom) najbolji način za povećanje i čuvanje njegove plodnosti, ali i zadržavanja vlage i spriječavanja rasta korova.

Najvažnije je to da se organske metode s vremenom kompostiraju te tako popravljaju kvalitet tla i pospješuju rast biljaka. Prije njegova postavljanja, treba dobro očistiti tlo od korova jer će u suprotnom on nastaviti s rastom i izbijati kroz pokrov.

Osigurava povoljnu strukturu tla

Iskusni vrtlari ističu nekoliko prednosti korištenja vune u vrtlarstvu. Njome se dobro prekrivaju gredice i učinkovito se sprječava rast korova. Vuna umanjuje evaporaciju i smanjuje potrebe za navodnjavanjem, a uz to, osigurava povoljnu strukturu tla te sprječava stvaranje pokorice.

S obzirom na to da je dobar izolator, umanjuje temperaturne oscilacije u površinskom sloju zemljišta i osigurava povoljniju temperaturu za rast biljaka. Razgradnjom otpušta hranjive materije.

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Rezultati istraživanja koje je bilo sprovedeno u Americi u proizvodnji povrća u gredicima gdje se vuna stavljala u debljini sloja od 10 do 15 cm, pokazali su znatno veći prinos patlidžana (i do četiri puta) bili s gredica prekrivenim ovim materijalom, od onih s kontrolnih gredica. Takođe, prekrivene biljke su bile znatno bujnije i tamnijeg lišća što upućuje na bolju snabdjevenost azotom. Isto tako, štete od divljači uočene su samo na gredicama koje nisu bile njome tretirane.

Osim toga, u ovakvim je vrtovima manje probleme s puževima, navode Agronovinite, što im posebno važno kod uzgoja zelene salate i kupusnjača.

Neoprana ovčja vuna najbolji prekrivač

Najjednostavniji i najjeftiniji način upotrebe ovčje jest korištenje u izvornom obliku, bez pranja i prerade, u neposrednoj blizini mjesta striže.

Prirodnim materijalima malčirajte paradajz i istovremeno obogatite tlo

"Ne koristim nikakve pesticide i vještačke preparate. Đubrim samo kompostom, a za malč koristim ovčju vunu koju nabavljam od naših domaćih pastira. Zahvaljujući njoj, nemam problema s bolestima, a paradajz sam imala sve do novembra za razliku od nekih poljoprivrednika kojima je jedva uspjeo i u avgustu", rekla je poljoprivrednica Katrin Tsanev i dodaje kako ovu metodu osim u proizvodnji paradajza koristi i za paprike, kupus, salatu, grah, tikvice krastavce i jagode.


agroklub.ba

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...