Izdvajamo

 

“Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović, u okviru radne posjete Unsko-sanskom kantonu (USK), održao je sastanke sa premijerom Vlade USK Nijazom Hušićem i predsjednikom Skupštine USK Zikrijom Durakovićem, kao i sa gradonačelnikom Grada Bihaća Elvedinom Sedićem.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH čestitao je na imenovanju premijeru i predsjedniku Skupštine USK, poželio mnogo sreće i usjeha u radu, te izrazio svoje zadovoljstvo trenutnom dobrom sinergijom u radu Vlade i Skupštine USK.

Tokom susreta bilo je riječi o migrantskoj krizi, kao i aktivnostima koje je predsjedavajući Ademović pokrenuo s ciljem jačanja istočne granice BiH. Informirajući sagovornike o tim aktivnostima, Ademović je naglasio potrebu jačanja istočne granice Bosne i Hercegovine, jačanja kapaciteta Granične policije BiH i postizanja sporazuma sa Frontex-om.

Predsjedavajući Ademović također je pokrenuo i inicijativu da se unaprijedi dosadašnji nivo podrške povratnicima u bh. entitet RS, potcrtavajući regiju Prijedor.

Istaknuta je i potreba unapređenja institucionalne saradnje USK i povratnika na području regije Prijedor (Prijedor – Kozarac, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica) kroz jačanje privrednog i ekonomskog sektora, oblasti zdravstvene zaštite, ljudskih prava i drugih oblasti u kojima je potrebno unaprijediti institucionalnu saradnju sa povratnicima na pomenutom teritoriju.“ (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Kemala Ademovića)

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.