Izdvajamo

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalni savez udruženja logoraša Banja Luka obilježili su danas 24. godišnjicu formiranja logora Trnopolje i zločina počinjenih na tom zloglasnom mjestu.



- Kroz logor Trnopolje prošlo je više od 30.000 logoraša. Ovo je logor u kojem su vršene strahovite torture, silovanja, mučenja i ubijanja logoraša - kazao je Feni predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković, dodavši kako je, nažalost, Trnopolje samo jedan od 657 logora u BiH, formiranih u toku posljednjeg rata.



Mešković je naglasio da još nisu procesuirani svi odgovorni koji su naredili formiranje logora te vršili mučenja i torture.

- Ovo je jedna od lokacija gdje se očekivalo da mjesto bivšeg logora Trnopolje služi kao muzej, spomen-obilježje, mjesto sjećanja na torturu, na patnju. Međutim, na lokaciji bivšeg logora Trnopolje otvoren je Muzej-spomen soba pripadnicima Vojske i policije Republike Srpske, čiji su vjerovatno dijelovi tih jedinica učestvovali u formiranju ovog logora mučenja - kazao je Mešković.



Ističe da je Trnopolje mjesto gdje je proliveno mnogo krvi i suza, i da su mnoge majke odvojene od djece i očevi od sinova.

Moramo svi zajedno učiniti napor kako se više nikada u BiH i van BiH ne bi dogodili logori i zločini. Svi oni koji su proživjeli torture, zlostavljanja pa i oni koji su vršili zločine mogli su vidjeti da ništa nije vrijedno tolikog zločina. Da u BiH, iako izuzetno mala, ima dosta prostora za suživot, toleranciju, pomirenje. Da je dobro što se toliko razlikujemo u mnogim stvarima i samo treba cijeniti i uvažavati tu različitost i razvijati suživot, toleranciju i pomirenje u BiH, izjavio je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH.

Logor Trnopolje je formirao Krizni štab općine Prijedor, 26. maja 1992. godine, a nalazio se u blizini željezničke stanice u Kozarcu, na pruzi Prijedor - Banja Luka. Kroz logor je prošlo više od 30.000 logoraša, uglavnom starijih muškaraca, žena i djece. Čuvali su ga naoružani stražari, a upravnik je bio Slobodan Kuruzović.

Otkrili su ga 5. augusta 1992. godine britanski novinari koji su tada napravili snimke zlostavljanih i izgladnjelih logoraša iza žice, što se kasnije koristilo kao dokaz na suđenjima za ratne zločine počinjene u BiH.

Haški tribunal utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka, pa čak i djevojčica od 13 godina.

Najmanje 300 logoraša je ubijeno u logoru Trnopolje. Iz njega je 21. augusta izvedeno oko 200 logoraša, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.

Autor: Fena, foto: Nijaz-Caja Huremović


Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.