Izdvajamo

 

Ove hefte bilježimo matursko veče učenika OŠ Kozarac. Poljoprivrednici muku muče sa travom, loše vrijeme i ne usuđuju se kositi, a vrijeme je za kosidbu  prošao je 1. juni.

Udruženje žena Kamičani išle su na ekskurziju u Sloveniju, na Bled.

Dvije slike sa Maturskog koncerta Omar Deumić i Sara Rodić, Muzička škola "Savo Balaban"

Ekskurzija udruženja žena Kamičani i uvijek lijep i nezaboravan provod. Ovaj put smo bili u Sloveniji na Bledu i u tržnom centru BTC u Ljubljani.

Objavili smo par slika ujutro rano iz autobusa i kad smo došli na Bled iznenadili su nas naša familija. Kratko kahvedisanje ali nekako posebno drago.

U Ljubljani dok sam tražio internet dobih msn poruku od čitalaca Sebihe Sivac-Ibradžić i njenog muža Nermina-Nerke. Piše, "Gdje ste tražimo vas" iznenadio sam se. Našli smo se i sa njima proveli sat vremena, za mene nezaboravnih. Koristim priliku da im se javno zahvalim za lijepo druženje.

Planinarski klub "KOZARAČKI KAMEN" Kozarac organizuje 2. "DANE KOZARAČKOG KAMENA".

Pozivamo sve planinare, ljubitelje prirode, građane Kozarca da nam se pridruže u ovom našem tradicionalnom pohodu koji će se održati 10.06.2023.godine.

Okupljanje planinara je 10.06.2023. godine u vremenu od 08,00 do 09,00 sati na Trgu Bosne i Hercegovine kod spomenika. Staza je lagana i prilagođena svim uzrastima dužine oko 7 km te ide kroz Kozarac i zaseok Bešići (asfaltni dio oko 2,5 km).

Nakon toga staza vodi prema Huremovcu, te se vraća do Kadijinih voda i dalje do na Kozarački kamen. Na Kozaračkom kamenu kraće zadržavanje za odmor i fotografisanje a nakon toga silazak do planinarskog doma 7 Runolista. Kod doma će biti priređen ručak za sve učesnike te podjela zahvalnica.
Za društva i planinare koji žele ostati na konaku u našem planinarskom domu potrebno je da se predstavnici društava najave kod predsjednika PK Kozarački kamen ( 065/640-596 ) u cilju rezervacije nočenja.
Prijave društava za naš pohod izvršiti do četvrtka 08.06.2023. godine sa brojnim stanjem učesnika. Prijave obaviti na br.telefona predsjednika ili porukom na našu Fsb grupu kluba.

DOBRO NAM DOŠLI!

UPRAVA KLUBA

Clanovi PK KOZARAČKI KAMEN danas su obavljali zavrsne pripreme na svom planinarskom domu za predstojece DANE KOZARACKOG KANENA. U tim pripremama danas su obavili i kosenje samog vrha Kozarackog kamena koji je bio u visokoj travi.

Ovom prilikom clanovi PK KOZARAČKI KAMEN se zahvaljuju HO KOZARAC za donaciju trimera sa kojim sad odrzavamo prostor oko doma, pristupni put i sam plato Kozaračkog kamena. Takodje pozivamo sve nase gradjane, omladinu i djecu da nam se pridruze u nasoj subotnjoj setnji na Kozaracki kamen. POZDRAV za sve nase Kozarcane ma gdje god bili. Vaš KOZARAČKI KAMEN.

Abaz, kako pomoći ovom čovjeku? Dati mu za pivo nije pomoć, a niti rješenje neko.

Kako sam već najavio danas drugo zujanje kroz Kevljane, a biće još nastavaka.
Zujim sa Hadži Šerif Velić i on mi priča svoja sjećanja na njegovo rodno mjesto.
Ovaj put idemo od džamije uzvodno prema magistralnom putu.
Već na početku Šero mi priča o izgradnji džamije u Kevljanima i Begu Džiniću

Zatim o prodavnici od porodice Rešić i poslije druga prodavnica preko puta džamije, gdje su se mještani okupljali.

U nastavku priča o porodicama Velić, Pervanić, Husić, Sivac, Jakupović, Kevac.....

Prisjeća se Šero Feriza Velića i njegovih sinova i kaže da su oni odnijeli pobjedu kad je u pitanju povratak u svoje rodno selo. Ovdje je šest kuća od braće Velić.

Husu i Mehmeda, Ferizove sinove, našli smo kod kuće. Pričaju mi kako su ovdje najsretniji i najzdraviji. "Ništa ljepše od babovine", kaže Mehmed.

Sadik Kevac živi u Kozarcu ali svaki slobodan sat dolazi na svoju rodnu grudu i ovdje mu je najljepše, i pored toga što je sve srušeno.

Ismet-Iko Kevac i njegova supruga Zlatka svaki dan dolaze ovdje. U Kozarcu je njihova nova kuća, ali ovdje su sretniji, ovdje siju baštu i uživaju u miru. Ovdje buku prave ptice.

Priča mi zatim o izgradnji škole i društvenog doma u Kevljanima.

Idući četvrtak idemo od Grobnice do Murića.

Pisali smo o akciji u Sivcima, sokaku Levići. Ovdje su stanovnici ovog sokaka pokrenuli akciju asvaltiranja sporednog puta odnosno sokaka. Prijedor putevi su napravili predračun u iznosu od 49.761,27 KM (BAM) s tim da Grad Prijedor učestvuje 40 posto a ostatak bi trebali skupiti mještani.

Zbog toga su se odlučili obratiti svima onima koji žele pomoći u ovoj akciji. U prilogu je dostavljen broj računa na koji se mogu izvršiti uplate.

Iznos se uplaćuje na ime Muho Mehmedagić, broj računa je 5620078176570435 sa naznakom Uplate za put.
Takođe svi koji žele učestvovati, novac mogu donijeti i lično kod Senije i Muhe Mehmedagić.

Ispod je spisak donatora za ovaj sokak:

Mehmedagic Muho I Senija 6.000KM
Sivac Nazif i Husein 3.000KM
Sanel Sivac 400KM
Hakija Icic 200KM
Neno Sivac 200KM
Camil I Anela Mehmedagic 200KM
Amir Emira Sivac 200KM
Saudin (Hajrudin )Sivac 500 KM
Kurtovic Nela 100 KM
Mirsad Elvedina Sivac 200KM
Mirsad Saliha (Sivac) Lolic 500KM
Said i Alisa Sivac 400KM
Sivac Adila 200KM
Turkanovic Nihad 200KM
Icic Fehim 200 EU
Elvedin Sanela Icic 100EU
Jakupovic Aziz 100KM
Turkanovic Bahrija i Nihada 200EU
Jasmin Nasiha Sivac 200KM
Armin Melisa Alisa Garibovic 100Fr
Mina Pepa Bojan Musulin 50EU
Mirzeta Sivac 100 EU
Melkic Đula Adem 100Fr 100KM
Sivac (Refik) Ermin 200Fr
Emsud Samka Sivac 300KM
Sabahudin Bijeli Sivac 200KM
Alic Adem Senada 100EU
u ime Mehanovic Suljo i Ševka 200EU
u ima Sivac Jusuf i Naza 100EU
Alic Suada Seka u ime majke Ševke 500EU
Alic Suada Seka 100EU
Mahic Namka Suad 100EU
Sivac Zumra 300EU
Hasanagic Damir Edina 250EU
Denis Lolic 500KM
Bahra Sljepcevic 100KM
Elvis Sivac 700KM
Zilhad Karmela Sivac 300KM
Bahrija Baja Sivac 300KM
Ermina (Ermin) Sivac 100Fr
Amel (Ermin) Sivac 100Fr
Sivac (Refika)Ismet 100Fr
Suad Minka Becic 100 Fr
Sivac Sefer Alisia 1000 KM

 

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući napreduju, završeno je pokrivanje kuće. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Šeperović sa familijom.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koje nismo objavili:

350. Bahonjic Husein - 100 KM.

351. BECCA Dzemat Cikago - 2000$.

Rasim i supruga Duška žive u Švedskoj, a kad dođu u BiH na godišnji obavezno dolaze na četvrtak u Kozarac. Kažu da redovno prate Kozarac.eu i vole doći u Kozarac, a i maslenicu probati. Rasim je rodom iz Glamoča, a Duška je iz Ivanjske (Potkozarje) kod Banja Luke.

Zijad Bašić, moj nastavnik fizičkog vaspitanja.

 Ko se sjeća jedine pekare, prije osamdesetih, u Kozarcu vlasnik Behzad Kulašić. Danas sam upoznao njegovu kćerku Nerku Bešić i njen muž Mesud. Nerka sad živi u Zagrebu i rijetko dolazi u Kozarac.

Eso i njegova supruga iz Gradačca. Kažu da imaju najbolju baminju i naravno on zna jako lijepo da odpjeva sevalinku.

 

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Poznajem mnogo ljudi koji nemaju mozga, ali svejedno puno pričaju.
Strašilo iz filma 'Čarobnjak iz Oza'

 

 

Svaki cetvrtak očekujem sa radošću, a tebi možemo zahvaliti na tome. Svaki put vidim nekog od familije, komsija i prijatelja. ... Hvala ti puno za četvrtak komšija.

Fatima Alić Hušić-još jednom HVALA.........
Četvrtak