Izdvajamo

 

Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ u saradnji sa udruženjima iz Sanskog Mosta, Bosanskog Novog, Bosanske Dubice i Prijedora, organizovalo je današnju „Šetnju za mir, ljubav, poštovanje i ravnopravnost“.

Kroz glavnu prijedorsku ulicu prošle su žene noseći transparente koji su upozorili na potrebu solidarnosti i pružanja značajnije instiucionalne podrške ženama Bosne i Hercegovine.

Posebno je naglašen značaj solidarnosti među ženama, ali i adekvatna pažnja nadležnih institucija. Predsjednica Udrženja žena „Novljanke“ iz Bosanskog Novog, Besima Fetibegović kaže da nije zadovoljno položajem žena u našem društvu i da je krajnje vrijeme da se učine konkretniji napori.

Današnja „Šetnja za mir, ljubav, poštovanje i ravnopravnost“, u Prijedoru organizovana je povodom sedmice ženske solidarnosti i 8. marta Međunarodnog dana žena.

 

Predsjednica Udruženja Prijedorčanski „Izvor“ koje se bavi prikupljanjem podataka o uvijenim i nestalim Prijedorčanima nesrpske nacionalnosti u periodu 1992.-1995. godina, Seida Karabašić, ističe značaj mira, ali i poštivanja prava žena. „Šetnja za mir, ljubav, poštovanje i ravnopravnost“ u Prijedoru organizovana je uz podršku Robert Bosch Fondacije. Naredne godine za mir, ljubav, poštovanje i ravnopravnost će se šetati glavnom ulicom bosanskonovske općine.

 

Senudin Safić /Mojprijedor.com

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać