Izdvajamo

 

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, obilježen je danas u Kozarcu ispred Spomen Obilježja, učenjem El Fatihe i minutom ćutanja.

Zatim su u Spomen Obilježju, Majke Šehida, predstavnici građana Kozarca, Udruženje žena "Kamičani 2015", Humanitarna organizacija Kozarac... položili cvijeće i još jednom El Fatihom sjetili se svih nevino ubijenih u prošlom ratu.

 

Sead Čirkin kaže, "Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji Bosne i Hercegovine. Meni je drago da obilježavamo ovdje na Trgu Bosne i Hercegovine u Kozarcu u ovom entitetu BiH. Drago mi je da je ovo jedna tradicija koju svakako držimo, da učimo mlade generacije značaj 1. Marta, značaj državnosti Bosne i Hercegovine, nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Istorija je svakako nešto što nam nedostaje, posebno ovoj mlađoj generaciji, pa i mojoj generaciji, jer u ono predratno vrijeme mi smo vrlo vrlo malo znali istoriju Bosne i Hercegovine. Vrlo malo smo znali o srednjovjekovnoj Bosni i Hercegovini, vrlo malo o novijoj istoriji i upravo u ovom vremenu moramo se prisjećati, njegovati istorijsko razdoblje."

Jusuf Arifagić u svojoj izjavi kaže. "Danas je 1. Mart jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Bosne i Hercegovine, datum koji nas obavezuje da ljubomorno čuvamo u budućnosti, jer je vrlo bitan u novijoj istoriji države Bosne i Hercegovine. Danas smo ovdje okupljeni kao Savjet Mjesne Zajednice, odnosno građani Kozarca su se ovdje okupili da na Šehidskom obilježju polože cvijeće, prouče fatihu, minut šutnje svi po svojim svetonazorima i na jedan simboličan način uputimo jasnu poruku, da se Država Bosna i Hercegovina slavi ovdje u našem Kozarcu, da ona živi na cijeloj svojoj teritoriji i da svi oni koji pokušavaju osporiti ovaj datum i slične datume koji svejdoče o državnosti Bosne i Hercegovine, ne mogu i neće uspjeti u svojoj namjeri. Definitivno trebaju shvatiti, Država Bosna i Hercegovina je trajna kategorija, a mi njeni građani smo eventualno prolazna kategorija".

SRETAN VAM DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković