Izdvajamo

Januar, mjesec kad nas je najmanje u Kozarcu i okolini. Kozaračka okolina nije pusta koliko se misli, već se raja zatvorila u kuće ili je negdje na izletima. Posebnih dešavanja nije bilo, a ja i ovaj put napravio više fotki od dopuštenog.

Sinić su u organizaciji, Udruženja poljoprivrednika "Agrarija" Kozarac i poljoprivredne apoteke "Agroherc Trnjanin", Anel Jogić i Momir Vidović održali prezentaciju Pajoneer hibrida (novih). Puno vremena su posvetili temi agrotehnika, kao i rezultatima vaganja novih hibrida u BiH.

Poslije prezentacije Kemo Deumić je unio dva pečena jagnjeta. Jedno jagnje častio je, sve članove udruženja, Mesud Trnjanin odbornik u skupštini grada Prijedora. Drugo jagnje i piće bilo je refena članova udruženja. Kozarački poljoprivrednici i pored problema sa kojima se sreću, su veoma složni i prava je milina sjediti i slušati njihove razgovore, koji su često ozbiljni, poslovni, a također jako često puni šale, zezancije koju samo oni znaju napraviti.

Ovdje ne smijem zaboraviti Rejhana Softića koji je vlasnik diskoteke Aqva i koji redovno ustupa ove prostorije udruženju, bez naknade.

Nisam uspio sve zabilježiti, ali jedno jesam, ko je pojeo glavušu. Da se zna.

Također, onako spontano Kićo Melkić je pokrenuo akciju, a koju akciju pokrene Kićo sa poljoprivrednicima to mora uspjeti, da se pomogne Asimu Demiroviću kojem su u zadnjih 10 dana uginule tri krave i jedan pas. Ovom akcijom želi se pomoći Asimu, kako bi ublažio gubitak koji ima zadnjih 10 dana. Nemam informaciju koliko su sakupili.

Dok fotografišem Asima on onako  nekako žalosno  mi izgovori: "Kad nešto krene naopako ne možeš zaustaviti i to ti je to"

Jedna sa posila sa mojim komšilukom.

Dok zujim okolo, u prolazu kroz Kenjare i par slika iz ove mahale.

Jedan dan sasvim slučajno, na Goloj Planini (Kozara) i slučajni susret, nakon dužeg vremena, sa drugaricom Dankom Babić iz Banja Luke. Sa Dankom izuzetno ugodna popodnevna šetnja Kozarom.

Takođe na Mrakovici susret sa Majom Kahrimanović i njenom rajom.

Prije par godina sam bio u Srednjim Jakupovićima, kad je bilo nevrijeme, poplavilo ovaj dio Srednjih Jakupovića i vjetar utkrivao neke štale i nadstrešnice. Bio sam kod braće Mujkanović.

U zadnje vrijeme slušam priče da Fikret Mujkanović uzgaja bikove i kako bi to trebalo zabilježiti.
Ove hefte sam svratio, ali nisam imao sreću, braća Mujkanovići nisu bili kod kuće.
Njihov zet, muž od sestre Derviše, Ismet Pihić me je dočekao i pristao da mi pokaže imanja od braće Mujkanovići.

Prvo što mi je Ismet rekao, ovo je kuća i imanje od porodice Fikreta Mujkanovića, a ne samo Fikretovo. Kaže da ne zaboravim njegovu djecu, a posebno suprugu.

Prvo mi je pokazao Fikretovo imanje, na kojem bi mu pozavidjeli mnogi seljaci u zapadnoj Evropi.
On drži bikove za uzgoj, oko 42 grla.

Zatim mi pokazuje kuću od Derviša.

Na kraju pokazuje mi kuću od Midheta, a u kojoj trenutno žive i sestra Derviša i njen muž Ismet Pihić.
Pokazuje mi štalu i 4 muzne krave. Dok fotografišem pitam Ismeta šta radi sa mlijekom, proda je li i kome, a on mi reče da mijeko daje kokošima, patkama...

Dursuma Trnjanin je kupila devetero janjadi i hrani ih iz flaše. Kaže, već za maj mjesec imaće za prodaju janjadi.

Akcije asfaltiranje puta u Brđanima, zaseok Krčevine, dosta dobro napreduje. Prošle hefte stigle su nove donacije:

Hodzic Senad i kćerka Hate ( Hatka) 500 eura= 977 km.

Mehmedagic ( Ibre) Irfan 150 sfr= 242.72 km.

Jakupovic Aziz Gornji Jakupovici 300 km

SUŠIĆ, (Rešad-Huka), ZIJAD

DANA 21.01.2017. GODINE, PRESELIO NA AHIRET U 78. GODINI ŽIVOTA
1940-2017

OBAVJEŠTAVAMO RODBINU, PRIJATELJE I KOMŠIJE DA ĆE SE U SUBOTU 27.01.2018. GODONE U 12.00 SATI, POSLIJE PODNE NAMAZA U DŽAMIJI KOZARUŠA PROUČITI JA-SIN I TEVHID ZA DUŠU RAHMETLI ZIJADA.

RAHMETULLAHI ALEJHI-HA RAHMETEN VASIAH!

Ožaloščeni: Mnogobrojana familija, prijatelji i komšije

Ovo vrijeme, kad su temperature iznad nule, je veoma pogodno za rezidbu voća. U mnogim vočnjacima našeg kraja, može se vidjeti ova slika.

Takođe par slika iz Kamičana, a koje sam pravio sa magistralnog puta.

Akcija asfaltiranja puta kroz sokak Blaževići u kozaruši. Prošli put nismo objavili broj deviznog računa. Danas objaljujemo i vjerujemo da će već idući četvrtak biti donacija.

IBAN BA395620078144172338
Emir Blazevic
Kozarusa 1 107
79202 Kozarac
SWIFT BIC RAZBBA22

Donacije koje su uplaćene u zadnjoj hefti:

Trnjanin Munib i Sefija 200km

Čaušević Šero 200km

Danas na četvrtku, lijepo vrijeme, sunčano ali ne baš toplo koliko je sunce grijalo. Takođe dosta raje za ovo doba godine. 

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Budimo prije svega dobri, zatim pošteni, a poslije - ne zaboravimo nikad jedan drugoga

.be">

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....