Izdvajamo

Jučer su u posjeti Kozarcu i Prijedoru boravili studenti i profesori odsjeka za medjunarodne odnose International Burch University Sarajevo. Posjetili su Kozarac gdje su počašćeni ručkom koji im je priredila boračka populacija Kozarca. Njima u čast ispred centralnog spomen obilježja obratio se naš sveprisutno Šerif Jaskić Hifo.

Nakon ručka obišli su lokacije masovne grobnice Tomašica te koncentracionog logora Trnopolje a usput su imali priliku da se upoznaju sa historijom Kozarca i Prijedora sa posebnim osvrtom na najtragičnije dane iz ljeta 1992.godin. Svakako nisu bili uskraćeni da se ne upoznaju i sa pozitivnim i negativnim trendovima u Prijedoru danas. Društvo im je pravio aktivista Sudbin Musić.

 

Dok smo bili u Trnopolju pokušao sam fotografisati unutrašnjost spomen sobe borcima RS. Staklo na vratima je dobro zatamnjeno i nisam uspio napraviti bolju fotku. Jako žalosno i ružno za vidjeti. Ne mogu da shvatim šta se želi postići sa ovom sobom.
Iznad fotografija na zidu piše "Njihovi životi su dio srpske".

Ćamil Dergić, organizovao humanitarni koncert u Amsterdamu za Adnana Kenjara. Na ovaj način želio je da pomogne Adnanu u akciji prikupljanja sredstava za transplataciju bubrega. Predao je 1700 eura koje je prikupio ne samo od koncerta već i od raje koji su slali novac raznim putevima. Ćamil, a i Adnan se zahvaljuju svoj dobroj raji.

Ćamil Dergić je prošle godine imao sličnu situaciju, transplataciju bubrega. Samo kod njega nije bilo potrebno sakupljti novčana sredstva. To je u Holandiji dobro regulisano. Kod Ćamila je njegova žena bila donor. On se zahvaljuje ženi, djeci, braći i cijeloj familiji i prijateljima koji su bili uz njega (pogledati video 2). Ćamil sad živi novi život, zahvaljujući svojoj ženi.

Zijad Hadžić mi javlja da je pristiglo još novih uplata za šehidsku munaru u Hadžićima:

1  Bašić  Ilijaz i  Zlate  2000 KM
2  Hadžić Osmana Edin  1000 KM
3  Hadžić  Selima i Damir  500 KM
4  Klipić Zaim i Jasminka  1000 KM
5  Velić Jasmin Lega i Merima  500 KM
6  Forić  Tidza  100 KM
7  FONDACIJA   raja iz Bužima   515 KM
8  Hadžić (Idriza) Amir i Kija  500 KM

Vikend sam proveo u Zenici, selo Pojske, sa prijateljima. Razvijanje jufki na sofri nisam vidio od prije rata "92., možda zato jer su sa nasim kucama izgorjele i nase sofre.  Sad se to radi na stolu. Sefira Delić nam priča o običajima kojih se rado sjeća, kada se svako jutro ovako razvijala pita ili maslenica i do 9.00 sati morala biti na sofri. U to vrijeme se i jelo za sofrom. Nije bilo salame, hrenovki, kobasica, mesnih narezaka, paštete... već kajmak, sir, mlijeko, i sve domaće.  Ovaj put dobio sam sahan pite.

Bećo Mehmedagić je izložio svoj gumeni grad ispred OŠ "Kozarac" kako bi djeci pokazao koliko je ovo zabavno. Dobro za svadbe, rođendane ili neku drugu feštu u kojoj bi se djeca zabavila.

Sad sam u Sivcima na farmi braće Paratušić. Dva brata Saud i Suad Paratušić 2003. godine dolaze iz Sanskog Mosta sa 6 ovaca na 4 duluma zemlje. Uporno radili i gradili. Danas imaju 100 duluma zemlje, 150 grla u štali, 8 traktora, 2 vršalice i još puno mašina. Dnevna proizvodnja mlijeka je od 1500 do 2000 litara. Proizvodnja svake godine raste kako mlijeka tako i grla u štali. Svi odrasli u kući su prijaviti i plaća im se redovno socijalno i penzijsko osiguranje. Najveće bogatstvo su im djeca, Suad ima troje, a Saud očekuje treće djete. Našao sam ih dok su odmarali, takođe i krave su mirovale i vrijeme kad se ne smije ulaziti u štalu. Zato nisam pravio fotke iz štale.

Poljoprivredna škola Prijedor otkupljuje određenu količinu mlijeka za proizvodnju sira.
Zatim se hvale i sa djecom. U ovom sokaku živi 12 djece i 13. će za par mjeseci.
Suad mi priča kako ga čudi naš narod kad kaže "Nema se, ne može se, ne isplati se...". Vidi nas, kaže, počeli sa 6 ovaca i vidi sad gdje smo. Zatim dodaje, ima se samo treba raditi i raditi.

Suad mi priča o novim projektima, izgradnji nove savremene štale i svih popratnih prostorija koje idu uz savremenu štalu. Takođe dvije kuće za dva brata koje su već dogovorene i uskoro počinju radovi.
Štala će biti oko 70 metara duga i oko 15 metara široka, predviđena je za 94 krave muzare. Tu su već dva silorova i planiraju još jedan da grade.

Još par fotografija iz ovog sokaka. Pred kućom Nedžiba Hušića nalazim njegovu ženu Edinu i snahu Azru. Nedžib ratni vojni invalid nije kod kuće, otišao negdje da zaradi koju marku. Nedžib ima 4 djece, a Edina se žali na sve i priča kako se teško sastavlja kraj sa krajem.

Adileee spusti sliku! Vjerujem da se mnogi sjećaju kina u Kozarcu i kinooperatera Adila Halaka. Ovdje sam pravio video. Adil nam priča o svojim početcima rada i prikazivanja filmova u kinu Kozarac. Više od 20 godina prikazivao je filmove. Danas mu je životna želja da vidi kino u Kozarcu i još se nada da će se to jednog dana desiti.

Supruga Safija poznatija kao Hajra takođe sanja kino u kozarcu jer sigurna je da bi to usrećilo njenog Adila. Ovdje se Adil našalio i kaže kako je Hajra njegova bivša cura, a poslije kratkog osmijeha dodaje, sad mi je žena.
Sin Amir je sa njima, a bavi se stolarijom.

Paratušić Sakib iz Brđana, sad živi u sokaku koji mnogi zovu Saljin sokak. Nekad je Saki bio kolovođa, na igrankama je bio prvi u kolu i niko nije moga da igra kao on. Sad živi sam kod matere. Nema primanja, kako reče živi od kosidbe, a zimi štrika ove ponjave (prnje). Znimljivo ovo radi sa iglom za heklanje. Za mjesec dana uspije dvije ponjave po 2 metra duge oštrikati.

Sakibova mama Fatima 92 godine. Malo joj nezgodno da se fotografiše. Rodila je 10 djece, a devetero ih je živo. Za uničad praunučad ili čukununučad ne pitaj jer nezna ni ona, a ni Sakib. Puno ih je i stvarno bi trebalo puno vremena da ih sve nabroji, a imena još teže. Pitam za zdravlje, a ona mi priča kako je koljena puno bole.

Rifet Majdanac vozač. Vozi po cijeloj Evropi i dok je vozio kroz Italiju gledao one velike plantaže voća došla mu misao zašto i on nebi na svom zemljištu u Brđanima zaseok Krčevine zasadio jedan sličan manji voćnjak.
Kad je došao kući i rekao ženi za ideju, iznenadila se ali složila se da krenu sa sadnjom. Educirali su se putem interneta. Evo već nakon par godina voćnjak za primjer.

Zasadili su 700 stabala jabuke, četiri sorte: Ajdared, Green Smit, Zlatni Delišes i Gala.
Sad je ponosan na svoj voćnjak. On živi u Puharskoj ali je redovno sa porodicom na svom rodnom mjestu, očevini, u svom voćnjaku. Ovdje mu najljepše. Ove godine očekuje bogat rod.

Preko puta Rifetovog voćnjaka je vikendica od Baćke i on je često na svom imanju. Ovdje ne nedostaje druženja.

Na Krčevinama sam svratio kod Sejde Hodžića, ovdje su zauzeti sa sjetvom, graha i krompira.

Zatim kod porodice od Mehe Hodžića. Sada Hodžić je zauzeta poslovima oko rasada. Plastenik ispred spreman za sjetvu, takođe i parcela pored.

Mehmed je zauzet oko svog stada ovaca, a ima ih oko 60.

Pokazuje mi u štali blago. Ovdje je 9 grla.

Danas su učenici O.Š."Kozarac" imali priliku da se druže sa Beogradskim piscem i glumcem Rašo Popov.
Raša Popov  srpski je književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar,  zvjezda dječije televizijske emisija „Fore i fazoni".
Ovaj poznati pisac je recitovao svoje pjesme i pričao pripovjetke iz svojih knjiga.

Ovo druženje učenika i pisca finansirao je Jusuf Arifagić vlasnik farme Arifagić Investment.

Danas na četvrtku dosta raje. Kako je lijepo vidjeti ovu raju, pored svih problema, nezaposlenost, društvena situacija u kojoj se nalazimo svi su veseli, sretni, nasmijani, puni optimizma.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

Nerma i Kemal Fazlić  29. Novembra 2015. proslavili su 50 godina braka. Zahvalni djeci  što su im, za ovu godišnjicu, pripremili fantastično iznenađenje u Americi.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Novinara valja zaista požaliti. Najčešće ne zna da išta kaže, a često i ne smije ništa reći.

Nema saudijskog islama, bosanskog islama, turskog islama. Ima jedan Islam koji vrijedi za sve ljude.

Mr. Safet Kuduzović