Izdvajamo

 

Juče je počelo najljepše godišnje doba, proljeće i dan kada noć i dan traju jednako, po dvanaest sati. A od danas se će se i svaki dan dodatno produžavati.
Obično u ovo doba planinari organizuju Crimužijadu, ove godine, zbog ramazana, crimužijada se pomjera i biće 13.aprila ove godine.

Par slika od Udruženja žena Kamičani. One su u nedelju 17.03.2024.g. organizovale zajednički iftar. Slike kažu sve.

U nedjelju, 17.03.2024. godine u dzamiji u Kalati odrzano je prvo ramazansko predavanje za žene.
Predavanje je pripremila i održala učenica četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu Hadžera Beganović.

Hadžera je najstarije od petero djece Zehrudin ef. Beganovića i Asmira hanume koji već skoro 20 godina sluzbuju u našem dzematu Alići-Softići. Hadžera je rodena 2005. godine u S.Mostu, odrasla i osnovnu školu pohađala u Kozarcu. Uvijek je bila odlikaš, a tako je nastavila i u medresi.

Njen brat Hamza je također učenik drugog razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i ove godine je mujezin u našem mesdžidu Alići-Softići. Želimo im puno uspjeha u nastavku školovanja, ma gdje bili, i da uvijek budu uzorni građani našeg Kozarca i naše domovine.

Juče sam dobio informaciju da će se ovdje na ovom mjestu graditi stambeni objekat, zgrada sa oko 50 stanova, a u prizemlju će biti poslovni prostor za trgovinu i druge djelatnosti.

Više informacija kad počnu radovi.

U džematu Gornji Jakupovići radovi na musali se nastavljaju. Završeni su radovi pokrivanje musale.
Prostor, gdje će biti novo turbe, nasuto je. Sad je završena i struja, osvjetljeno je unutra, a i vani. Uskoro slijede radovi na izgradnji turbeta.
Džematski odbor se zahvaljiva gradjanima na razumjevanju i podršci produženja akcije i proširenja prvobitnog projekta.
Takođe podsjećamo, akcija traje do završetka radova.

Ispod je spisak učesnika ove akcije koji su uplatili, a nismo ranije objavili

Danas sam u sokaku Paratušići, selo Kararići. Danas su ovdje završeni radovi asfaltiranje puta u sokaku.

Mještani presretni jer najzad i do njihovih kuća došao je asfalt.

Mještani koje sam sreo, hvale Mirsada Duratovića, kažu da je ovo sve njegova zasluga. Ne znaju ko finansira, ali važno je da se asfaltira.
Na moje pitanje koliko su mještani morali da učestvuju, kratko odgovaraju, ništa.

Ja navikao da u svakom sokaku, na području pet mjesnih zajednica, mještani moraju sakupiti 60% novca i zahvaljivati se predstavnicima institucija za onih 40% koje su dobili od nekog od ministarstava.

Ovi odgovori su me prijatno iznenadili i da ne zaboravim isti slučaj je bio u Muranovićima, gdje sam pomislio da je to jedini slučaj.

Odlazim u Gornje Jakupoviće, jer i ovdje se izvode pripremni radovi za asfaltiranje sokaka. Ista priča kao u Kararićima, kod Paratušića. Sa Ibrom Bahonjićem odlazim kod Perviza Jakupovića. On izlazi nasmijan, sretan i već na izlazu dobaciva, "Sad ću i ja moći u papučama ići u komšiluk".

Ne zna ništa o finansiranju, ali blagosovi najzaslužnijeg, pa dodaje "Zar sam i ja doživio da imamo pravi put". U ovom sokaku su tri kuće: Perviz Jakupović i njegova braća Aziz i Čazim.

Danas na četvrtku više raje, a bilo ih je i iz Bosanske Dubice, iz Gračanice. Svi rado dolaze u Kozarac, a i na četvrtak. Lijepo vrijeme utiče i na raspoloženje. Proljeće je nastupilo.

To je to za ovaj cetvrtak, a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Lijenost je najveća opasnost za mlade koji rastu. Lijenost starijih je zao primjer, zaraza za mlađe.

Semjuel Smajls

 

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać