Izdvajamo

 

Poštovani sugrađani, u cilju pravovremenog i objektivnog informisanja javnosti saopštavamo: - cijeneći aktuelnu situaciju i neophodnu promjenu političkog pristupa, baziranog na uskostranačkim i ličnim interesima, koji dovodi do fragmentiranja biračkog tijela smatramo da je jedini pravi odgovor zajednički nastup političkih subjekata koji po svojim ciljevima imaju probosansku orjentaciju i poštovanje univerzalnih vrijednosti.

- smatrajući da je dogovor političkih aktera, ovakve orjentacije, jedino pravo rješenje pozvali smo stranačke predstavnike u cilju postizanja jedinstvenog nastupa na dolazećim izborima,

- iznenađeni ali ne i obeshrabreni nepostojanjem konsenzusa da su opšti ciljevi i opšti interes strateški ispred stranačkih i ličnih, zaključujući da je iz ovih razloga bezrazložno stvaranje ovakvih stranačkih koalicija odlučili smo da u Prijedoru napravimo KOALICIJU SA NARODOM.

- neophodna promjena političke paradigme i restart društvenih odnosa, jer je pokušaji da se istim pristupom, skoro 30 godina, postigne drugačiji rezultat bezuman, doveo nas je na ideju da otvorimo listu kandidata za pristup pojedincima koji žele i mogu svojim učešćem doprinijeti realizaciji pozitivnih promjena u društvu.

- pristupanje i učešće na listi nije uvjetovano pristupanjem stranci, kako prije tako i poslije izbora, nije uvjetovano sadašnjim nestranačkim statusom ili pripadnošću nekoj od stranaka! - pristupanje je uvjetovano jedino iskazanom željom, da u političkom smislu, zastupa volju naroda

- pozivamo svjesne, savjesne, ljude od integriteta, nekompromitovane i ljude koji uživaju podršku naroda da svojim učešćem na našoj otvorenoj listi aktivno doprinesu jačanju progresivnih političkih snaga u našem gradu Prijedoru.

Podpredsjednik Platforme za progres
Jusuf Arifagić

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)