Izdvajamo

 

Na bolji svijet je preselio Kozaračanin Taib Forić. Taibu je tokom agresije pobijeno mnogo članova porodice, kojima je prije nekoliko godina u Kozarcu otkrivena spomen ploča.

Taibu Foriću su četnici, pripadnici vojske i policije RS 1992. godine pobili cijelu familiju.

U Kamičanima, zaseoku Forići, godine 2018. otkrivena je spomen-ploča ubijenoj, 1992. godine, porodici Taiba Forića.

Spomen ploču su otkrili Taib, te Zerina unuka od Taibovog brata i Said također unuk od brata Osme, a koji je dobio ime po Taibovom sinu Saidu.

Na ploči su ispisana imena 8 članova Taibove porodice:

Hadži Muharem Forić otac od Taiba

Hanifa Forić supruga od Taiba Forića

zatim sinovi:

Said Forić

Samir Forić

Adem Forić

Amir Forić

Munib Forić Taibov brat i

Halida Softić snaha od Taiba Forića

Za zločin nad porodicom Forić još niko nije odgovarao.

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.