Izdvajamo

Dodik i Čović na crnoj listi: Krše Ustav BiH, podrivaju ustavni poredak, destabilizuju državu i blokiraju sve reforme

Evropska unija i SAD odlučni su da se raščisti sa sadašnjom nepodnošljivom situacijom u BiH zbog koje je ugrožena stabilnost Balkana, ali i cijele Evrope. Brisel je usvojio čitav paket mjera čije raspakivanje tek treba da počne.

 

Jedna od mjera su i oštre sankcije "za pravna i fizička lica koja krše suverenitet i ustavni poredak BiH". Inače, odluka o novim mjerama stupila je na snagu 22. marta i važit će do 22. marta iduće godine, prenosi "San". U Evropskoj uniji vjeruju da će se pojedini političari i stranke napokon urazumiti, shvatiti da se Brisel i Washington ne šale i da će napokon početi da rade u korist građana BiH.

Prema informacijama do kojih je "San" došao od svojih izvora u međunarodnoj zajednici, posljednjih nekoliko dana u uskim krugovima Evropske unije detaljno razgovara o nekoliko političara koji su stavljeni na crnu listu.

Prva dva mjesta crne liste zauzimaju Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjednik RS, i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. Ocjenjuje se da oni potezima koje povlače direktno krše Ustav BiH, podrivaju ustavni poredak, destabilizuju BiH i blokiraju sve reformske zahvate.

Njima prijeti zabrana ulaska u zemlje Evropske unije i zamrzavanje kompletne imovine u prvoj, a u drugoj fazi smjenjivanje sa položaja na kojima se sada nalaze i zabrana obavljanja bilo kakvih funkcija.

izvor: 24sata.info

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni