Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor dana 02.06.2024. godine izvršili su kriminalističku obradu lica B.L. i D.K. iz Prijedora zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo „Teška krađa“.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da su osumnjičeni u toku noći 01/02.06.2024. godine počinili krivično djelo na način da su iz ugostiteljskog objekta u Prijedoru otuđili novac u iznosu od 2.214,50 KM.

U toku je rad na kompletiranju predmeta nakon čega će se Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor protiv B.L. i D.K. dostaviti izvještaj za počinjeno krivično djelo „Teška krađa“.

PU Prijedor

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.