Izdvajamo

 

Na konferenciji za novinare koja je održana danas u Policijskoj upravi Prijedor načelnik Policijske uprave Dragan Milojica, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Zoran Jež prezentovali su rezultate rada za mjesec januar tekuće godine.

Ističući da je stanje na području operativne nadležnosti Policijske uprave Prijedor održano povoljnim, načelnik Milojica je rekao da je u januaru mjesecu evidentirano ukupno 79 krivičnih djela, od čega 16 po nepoznatom izvršiocu. Najveći broj krivičnih djela (25) odnosi se na imovinska krivična djela. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 91,6%, dok rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 65%.

Evidentirano je jedno krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“ počinjeno na štetu policijskih službenika i u vezi s tim jedno lice je lišeno slobode i uz izvještaj predato nadležnom tužilaštvu, po čijem prijedlogu je Osnovni sud odredio mjeru pritvora.

Radom policijskih službenika na rasvjetljavanju imovinskih krivičnih djela, rasvjetljena je teška krađa počinjena u januaru mjesecu 2022. godine nad parohijskim domom u Svodni, čijim izvršenjem je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 11.500,00 KM.

Nastavljajući realizaciju akcije „Kalibar“ tokom januara mjeseca evidentirana su tri krivična djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“, za koja su nadležnom tužilaštvu dostavljena tri izvještaja protiv tri lica.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan je rekao da su evidentirana 4 krivična djela privrednog kriminaliteta, od čega tri koruptivnog karaktera i da materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist iznosi preko 377.180,00 KM.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 6 krivičnih djela i 11 prekršaja. Oduzeto je 83 grama amfetamina, 62 grama marihuane, 2,7 grama heroina, 16 medicinskih tableta, određena količina heroina i 42 elektronske cigarete sa punjenjem ulja kanabisa.

Načelnik Zoran jež je rekao da je iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 46 prekršaja i da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

U januaru mjesecu evidentirano je 85 saobraćajnih nezgoda, što je za 10 nezgoda više u odnosu na uporedni period prošle godine. U jednoj saobraćajnoj nezgodi smrtno je stradalo jedno lice.

Tokom januara mjeseca realizovan je niz preventivnih i represivnih aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, posebno tokom početka drugog polugodišta školske godine i s tim u vezi načelnik Jež je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, a posebno je apelovao na vozače da posebnu pažnju posvete bezbjednosti pješaka i biciklista.

PU Prijedor

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."