Izdvajamo

Hefta bez kiše  maksimalno iskorištena za radove na njivi, u bašti, voćnjaku...Ponekad dok zujim okolo i želim nekog da fotografišem dok radi, mnogi mole da ne fotografišem. Obično je izgovor: Nemoj me ovakvog ili ovakvu, vidi me kakav sam ili kakva sam prljava, znojan, u čizmama, radnom odjelu, rasćupan... Sve nešto kao vidjet će ih neko da rade. Obično ih ubjeđujem da nije sramota raditi i fotografisati se u radnoj odjeći.

Lijepo vrijeme ja iskoristio da okrećim svoj voćnjak. Ovako trenutno izgleda moj voćnjak.

Prošli vikend Planinarsko društvo "Mrakovica" su ugostili  PSD PTT PRIJATELJI PRIRODE Sarajevo i PD "KRAJINA" Cazin.

Prvog dana planinari su obišli znamenitosti Kozarca: Šehidsko Spomen Obilježje u Kozarcu , staru Kapetanovu kulu i Kapetanovo mezarje , Šehidsko mezarje Kamičani i etno selo familije Džonlagić u Džonlagićima. Sarajlije mi rekoše da im je Amer Memić, nastavnik Bosanskog jezika, cijeli dan pričao o Kozarcu i okolini. Oduševljeni su sa onim što su čuli od Amera i što su vidjeli. Poslije su se družili uz zajedničku večeru, muziku i pjesmu u planinarskom domu na Debelom brijegu.

Drugi dan planinari su obišli spomenik na Kozari a potom su krenuli prema Bešića poljani - Kozaračkom kamenu i nazad do Kozarca.Oba dana planinare je pratilo izuzetno lijepo vrijeme, atmosfera je bila izuzetna i bez ikakvih teškoća većina planinara se popela na Kozarački kamen.
Planinari iz Sarajeva i Cazina su zahvalni PD "Mrakovica" za izuzetno lijepo druženje

Tražim Hasu Hodžića jer on mi radi sve za vodu i grijanje. Reče mi da je na Suhom Brodu i da je cijeli dan zauzet.

Odlazim tamo i nalazim  više poznatih kozaračkih privatnika: Hase Hodžić i Firma "H-Mont, Sanel Memić i firma "MM" zatim Ismal Bešic i njegova firma "Elektro instalacija Bešić" Svi su ovdje skupa i rade besplatno vodu i struju u kući od Jasmina Fazlića. Jasmin sav sretan jer nakon toliko godine i njegova kuća se gradi. Na ovaj način naši privatnici pokazuju, po neznam koji put, koliko su solidarni i uvijek spremni pomoći tamo gdje treba.

Jasmin Fazlić mi priča da već dugo godina traži, moli za neku donaciju kako bi izgradio krov nad glavom. Sve bez uspjeha i kaže da nikad nije dobio  baš pa ništa u vidu donacije od bilo koje organizacije, opštine, države...Za sve, što je do sad napravito, zahvalan je rodbini komšiluku.
Posebna zahvalnost Midi Fazliću jer on vodi akciju pokrivanja kuće i radove unutra. Zatim mi Mido ukratko ispriča da je ovo sve uspio zahvaljujući rodbini i prijateljima. Naglašava, Mido, da je kompletnu građu za krov donirao "Fond Solidarnosti" Medžlis Kozarac.

Ovih dana dok zujim okolo vidim i ovakve slike. Kod nas u okolini Kozarca, odvoz smeća ide vec 7 ili 8 godina i nemogu da shvatim zašto je neko morao da baca Tv u šumu.

Ovo je parcela od oko 4 duluma kuruza (Kukuruza). Ovako na fotografiji liči da su kuruzi obrani. Mina Alić mi pokzuje i priča kako su divlje svinje sve ovo uništile. Na kraju reče: Ode trud uzalud.

Prošli četvrtak sam pisao o donaciji "Sedre" iz Holandije za OŠ Kozarac u Kamičanima. Tad je Učiteljica Adisa rekla kako bi bili sretni sa jednom gredom u prostoriji za fizičko vaspitanje. Očekivao sam da će se javiti bar 4 građevinca i ponuditi jedan rog za djecu u Kamičanima.Na žalost do utorka niko se nije javio. U utorak, zove me Said Mujanović i pita gdje treba da odveze gredu koju je pripremio. Ovo je bilo iznenađenje za mene, a i za učenike i učitelje u školi.

Žurim da stignem na vrijeme ali sam zakasnio, Said je gredu već dovezao i unio u učionicu.Trebalo je vidjeti sreću ovih učenika kad su vidjeli gredu. Kako malo treba da bi nekog usrećio.  Ja i Said smo prvi prohodali po gredi da bi vidjeli koliko može izdržati. Saidu Mujanoviću, poznatom građevincu, veliko hvala od učenika i učitelja OŠ Kozarac područna škola u Kamičanima.

Nakon sto je Nijaz Huremović objavio info o sedrinoj akciji i nedostatku školskih stvari, tj. strunjača,ja sam vas obavjestila da će akcija da se odradi, za STRUNJAČE.Pisala sam učiteljicom Amelom i sa Nijazom.Kaze mi Nijaz da je GREDA već poklonita, i nije problem, objasnila mu za akciju itd.. Medju prvima javio se Alić Enes sa prijedlogom da napravimo feštu za novu godinu,dole u Kamičanima i na taj način sakupimo sredstva za kupovinu strunjača.U medzuvremenu, pisala sam Emina Sahurić-Elezovic, pitam je za pomoć, kaže nije problem.Javlja mi se opet Emina, kaže Alma napravila sam par koraka, to, i to..itd..čula sam se Samira Alici Miralem Alic, oni imaju strunjace koje bi poklonuli ..Arči je obećo pričati sa Amirom u vezi golova koje oni posjeduju,da poklone našoj školi Kamičani,ali golovi nisu kompletni, pa bi naravno Austronet napravio mreže. Tako još par razgovora sa Samirom i ona mi pošalje ove fotke strunjača, pa eto da vidite kako izgledaju, kaže ima 100 komada i super su kvaliteta.
Ali za sad još imamo problem sa dostavom, tj. prevozom.Ja sam predložila Samiri, ako oni uspiju da prebace sve te strunjače, ja bi se potrudila sa vama svima, i sakupili bi barem nešto para, za taj prevoz..Pa sad je do nas, a i do prevoza ako Miralko i Samira uspiju da pronađu,jer Finska je daleko i nema baš izbora.
Javite se dali se slazete sa ovim predlogom.!!
Dalje bićete informisani o svemu,
Hvala vam raja, i svakako hvala Emini, Samiri,Miralki i Nijazu.
Pozdrav, Alma Karabašic

Iza OŠ Kozarac raste nova zgrada, poslovno stambeni objekat. Vlasnik ovog objekta je Kemal Kahrimanović.

Prvi parking sa naplatom u Kozarcu, a vlasnik je Kemal Kahrimanović. Kemal mi ukrato reče da je uredio parking i cijena parkiranja je simbolična, 1 km. Takođe, zaposlio je jednog omladinca.

Jutros u 9.00 parking je startovao sa radom. Prvi šoferi koji su platili parking, a među njima sam i ja samo što sam ja sa druge strane kamere. Radnik na ovom parkingu je Zizi.

Prošli Četvrtak Huka Jakupović, putem komentara, me poziva da odem malo u Kevljane da fotografišem asfaltiran put od škole do pruge. Juče sam otišao u Kevljane i Hadžiće. Put još nije, pored obećanja da će biti do 1. maja, asfaltiran. Huka, žao mi je ali nije do mene, mada ja dobivam kritike.

Išao sam do Sejdića. Svratio u sokak Sejdići sa namjerom da fotografišem sve kuće i raju u sokaku.

Pravim par fotografija i zaustavljam se kod Mesuda i Fikrete Jakupović. Kod njih je u gostima stric Bakir i njegova žena Ljubica. Bakir mi ispriča priču zašto se ovaj sokak zove "Sejdići": Ovo je sve bila Husar Begova zemlja sve do Maričke. Husar beg je imao sinove: Mašu, Mahuru, Okana i Sejdu. Tamo gdje su mu sinovi bili, po njima su nazvani sokaci: Sejdići, Mahurići, Mašići i ispod pruge su Okanovići.

Odlazim od Mesuda sa namjerom da fotografišem ostale kuće i raju. Neke kuće nisam fotografisao jer mi je bilo strogo zabranjeno čak i put kraj kuća koje nisu fotografisane. Oni koji poznaju ovaj sokak prepoznat će koje kuće i put kraj njih  je zabranjeno  fotografisati.

Nastavljam dalje do Huseina i Halide Jakupović. Husein je, za one koji neznaju, jedan od preživjelih sa Koričanskih Stjena. Pravim fotografiju sa Huseinom, Halidom, njihovom kćerkom Jasminom i sestrićem Jusom Velićem. Juso živi u Americi.

Zatim jedna fotografija od drugog Huseinovog sestrića, Razima Velića i njegovog sina Elvisa. Ovi takode žive u Americi.

Malo smo poranili sa posilima ali poneko posilo sa bijelim masiračama i turšijom dobro dođe kao zagrijavanje za zimu.

Četvrtak standardno za ovo doba godine. Razgovaralo se najviše koliko je ko uspio završiti jesenjih radova jer već sutra se očekuje kiša i loše vrijeme. Nane je iz Kamengrada i dok je danas prodavala priglavke i čekala mušteriju, nije gubila vrijeme već je plela nove.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo: Bolje da vas mrze zbog onoga što jeste, nego da vas vole zbog nečega što niste.

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...