Izdvajamo

Ova hefta, predprazničko raspoloženje. U Prijedoru i Kozarcu raje kao nikad, restorani svaku noć puni, muzika do kasno u noć. Nevladine organizacije odražli redovne skupštine, neke sam propratio i zabilježio, a neke nisam stigao.

U ponedjeljak dok zujim čaršijom i Kozaračkim restoranima, u restoranu Neira srećem moje dvije drugarice Doktoricu Nikolinu Balaban, o njoj i našoj saradnji na Kozarac.eu sve poznato i Ličnost godine po izboru BHMagazina Semiru Hoffmann. Radovao sam se susretu sa ove dvije Prijedorske heroine.

Semira Hofman, rodom iz Ljubije kod Prijedora, za mnoge je Bosance “dobra vila iz Amerike”, koja na adrese siromašnih svakog mjeseca redovno šalje između 7.000 i 10.000 dolara pomoći.
Ova medicinska sestra, na Floridi u Seminolu, Largu i Klirvoteru u vlasništvu ima pet domova za djecu i odrasle ometene u razvoju i sarađuje s klinikom koja se bavi specijalnim tretmanom autizma.

Ekipa BHMagazina je odabrala gospođu Semiru Hoffmann za ličnost godine u BiH. Siguran sam da nisu pogriješili. Neko ko direktnim putem, na terenu, usrećuje djecu, majke, stare i bolesne zaslužuje, biti ličnost godine, a to i jeste gospođa Semira.
U ponedeljak su Semira i Nikolina priredili iznenađenje za brata Alena Čehića koji je dan prije stigao sa Floride.

Bilo je to rođendansko iznenađenje, a zabavljao ih je, kao i ostale goste u restoranu Neira, Eso Balić.
Bilo je to veče za pamćenje.

Ovih dana stižu lijepe vijesti o našem talentovanom pjevaču Semiru Krantiću
25.12. ove godine Semir Krantić je osvojio prvo mjesto na audiciji pjevača amatera „Zlatni glas Sanskog Mosta“
Juče mi reče da je pobjedio i na takmičenju u Ključu "Prvi glas Ključa".
Uskoro još više ovako lijepih vijesti o Semiru.

Svratio sam u Dječiji vrtić BAMBI, gdje je došao Djeda Mraz da obraduje djecu sa novogodišnjim poklonima.

Svratih na jednu svadbu, Adnan Grabić i Alma Dautović su se vjenčali. Više nisam uspio saznati. Mladencima želimo sretan i uspješan brak.

Par onako slučajnih fotki.

Moja komšinica Fajka Kenjar sutra slavi svoj 97. rođendan. Ona je rođena 01. Januar 1919. godine. Ove godine Fajka je oslabila i teško se kreće.  Kad sam je posjetio gledala je u mene i ovaj put nije me prepoznala.

Ove hefte sam zujao kao i obično, uzduž i poprijeko, a fotografisao sam, ovaj put, vikend naselje na Poljani. Neznam koja je čija vikendica.

Ove priče mene najviše raduju, jer sam ispred ekipe Kozarac.eu učestvovao koliko toliko u humanitarnim akcijama koje su se vodile ove godine u Kozarcu i Gradu Prijedoru.
Kozarac.eu je medijski učestvovao u akcijama kao što su: kuća za porodicu Hodžić, Mraković, Bahonjić, Adnan Kenjar, i još neke akcije.
Još jedan sretni završetak akcije.
Sedmeročlana porodica Bahonjić iz Brđana, Šefik i njegova supruga te njihovo petero djece, ove hefte su se uselili u svoju novoizgrađenu i uređenu kuću.

Sve je počelo u junu ove godine, kada je na inicijativu Islamske Zajednice Kozarac, Fonda Solidarnosti Kozarac te Šefikovog brata Hasana pokrenuta ova akcija i kada je prvi put objavljena priča o teškom životu ove porodice i neljudskim uslovima u kojima oni žive.

Prvi radovi na kući su započeti u već početkom jula mjeseca, a danas, nakon godina teškog života u jednoj prostoriji, život ove porodice se u potpunosti promjenio.
Uz pomoć svih dobrih ljudi i udruženja uspjeli su, Fond Solidarnosti i Hasan, prikupiti dovoljno sredstava kako bi se ovoj djeci prije svega omogućilo djetinjstvo u normalnim uslovima.
Šefik zahvaljuje svima koji su pomogli i pomažu.

Već par mjeseci teče akcija prikupljanja novčanih sredstava za transplataciju bubrega Adnanu Kenjaru. Juče dok sam zujao kroz Sivce svratih kod braće Dergić. U razgovoru sa Ćamilom o Adnanu i transplataciji, on mi reče da je i on imao transplataciju bubrega, a ja sam to zaboravio. Ćamil Dergić je u Holandiji imao operaciju, a donor je bila njegova supruga. Sad nakon 10 mjeseci on je dosta dobro i aktivan je. Adnan mi reče da mu je Ćamil pomogao novčano, jer on zna kako je biti bez bubrega i kako je kad dobiješ bubreg i nastaviš normalno da živiš.

Adnan Kenjar, akcija za transplataciju bubrega traje i ovih dana su pristigle donacije iz Švicarske i Francuske. Adnan poslije nove godine očekuje poziv u Beograd na završne preglede njege i njegovog brata koji je donor.
Nadam se da ću uskoro pisati o kraju akcije, lijepoj vijesti o Adnanu i njegovom bratu.

Udruženje Žena Kamičani i dalje u slavljeničkom raspoloženju. Prošle hefte su dobile novu kuhinju i ovim putem se zahvaljuju donatorima koji su pomogli da se ova kuhinja dobije.

Danas na četvrtku, meni, jako hladno. Dosta meni drage raje. Puno lijepih, radosni susreta, kratkih razgovora i spontanih šala sa rajom. Najčešći razgovori se svode na doček Nove godine i kad ćemo preko grane (granice u druge države). Kozarčani i prijedorčani najbolja raja, pored svega što smo preživjeli, živimo sa puno optimizma.

Četvrtak sam počeo sa tri Nijaza.  Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku

Sin i unuk od Hadžije Sulejmana.

Svim našim čitaocima, posjetiocima stranice, u idućoj 2016. godini želimo puno zdravlja, sreće, uspjeha i ljubavi.

SRETNA NOVA 2015. GODINA

Kozarac.eu Team

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Nikad ne potroši novac prije nego što ga imaš.

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.