Izdvajamo

Hefta sa ne baš puno dešavanja. Raja koja živi negdje u drugim državama dolazi svojoj kući da dočeka novu godinu. Magla kao i prošlih par sedmica.  Za mene još nema odmora, zujim uzduž i poprijeko kroz sva sela i zaseoke,  svaki dan.

Rekoh magla u Prijedoru i okolini. Kod nas u brdima je manje magle. Ovu fotografiju sam pravio iz Brđana, a ovako je izgledao  Kozarac ovih par hefti.

Još jedna lijepa priča i dokaz da sam u pravu kad tvrdim da je naša raja merhametli. Edin Bešić, poznati poljoprivrednik i veliki humanista iz Hrnića, poklonuo je jedno tele porodici Mandžukić. Za one koji neznaju, ovo je porodica od Edina Mandžukića koji je u junu ove godine umro. Sin Suljo je poželio jedno tele da sam hrani, a želju mu je ispunio Edin Bešić i njegova porodica. Suljo se onako sretan zahvalio porodici Bešić i obećao da će dobro paziti i hraniti tele.

Amir Sivac, majstor koji je bio izvođač radova na kući od porodice Šefika Bahonjića i njegova supruga Emira su
došli na ideju da skupe pare i da kupe djeci nešto sto im treba.
I uz pomoć njihovih komšija koji uglavnom žive u drugim državama skupili su pare za 5 kreveta komplet sa jogijima i posteljinom, i dva ormara. Sve to su dovezli u subotu i dan poslije montirali u kući porodice Bahonjić.
"Nekako se vodimo idejom ako imaju naša djeca, onda je super da imaju i ostala djeca". Kazala je Emira

Spisak donatora koji su podržali Amirovu i Emirinu akciju.

Dan poslije, Amir je montirao krevete. Fotografiju sam pozajmio od Emire Sivac.

EliEli RE (tako piše na fb) želi se zahvaliti na odazvanoj akciji iz dzemata Gomjenice  što je ona pokrenula za njihovog džematliju KEMU BLAŽEVIĆA I njegovu suprugu Fatimu tesko oboljelu. Nas je zamolila za prostor na Četvrtku, a mi smo to rado uradili.

Dragi moji prijatelji, komšije, ljudi dobrog srca, kako sam vam obećala evo da ja svoj dio ispostujem. Jučer 20.12.2015. sam zaključila akciju pod nazivom za KEMU. Danas sam obisla naseg Kemu i bolesnu Fatimu i uručila sredstva skupljena ovom prilikom. Ukupno je sakupljeno za par dana 6219.50 KM. Uz prisustvo naših komšinica SENADE (Sanela Curic)CURIC moje mame Zibe i moje kone Emsuda Kurtović smo posjetili Kemu i Fatimu u stanu u S.mostu. Na ulazu nas doceka Kemo,sad je naš Kemo brižan suprug, medecinska sestra, otac, majka, domačica. Vezan je uz tesko oboljelu Fatimu. Dodatna obaveza mu je i majka i sestra u Gomjenici i same bolesne. Fatima na žalost je već u lošijem stanju prikovana za bolnički krevet. Agoniju koju prozivljava Fatima gledaju njihove kćerke, školarke. Nasem Kemalu neprijatno što prima ovu malu pomoć, a da mu koliko toliko olakšamo teško breme koje ga je snašlo,rekoh mu "dragi Kemo ovo je mjesto voća i soka kad se bolesnik obilazi, gledaj na to tako".

Raja iz Brđana, zaseok Hodžići, već peta godina se sastaju i druže. Oni to čine svake godine pred novogodišnje praznike. Esad Mehmedagić je započeo sa organizacijom ovih druženja i svake godine on poziva svoje komšije i njihove zajedničke prijatelje. Ovdje je raja iz mnogih država i ovo im je jedinstvena prilika da se sretnu ispričaju, sjete starih vremena, zapjevaju, našale... Ovogodišnje druženje je bilo kod planinarskog doma Debeli Brijeg. Dogovorili su se iduće godine u još većem broju da će doći.

Znam da je crna hronika ono što privlači čitaoce ali ja pokušavam naći lijepe vijesti i sa tim privući čitaoca. Ovaj put dvije informacije koje nisu baš vesele. Saobraćajka na raskrsnici, ulaz u Kozarac. U ovoj nezgodi su bila tri učesnika. Srećom bez povređenih, a materijalna šteta je bila.

Zatim požar u sportskoj kladionici "Bet live", zapalio se kompjuter i vatra je zahvatila sto. Naši vatrogasci su bili nevjerovatno brzi i požar ugasili. Ja sam stigao na vrijeme sve da zabilježim.

Par fotografija koje ja nazivam slučajne. Susreti sa rajom između dva četvrtka.

Ove hefte zujim kroz Srednje Jakupoviće ili kako neki kažu Jaz. Ovdje se zaustavljam idući iz Hadžića. Prvo zaustavljanje je kod Jakupović Mehmeda, a većina ga zovu Hemo. On je povratnik iz Sanskog Mosta i kaže da se ovdje preporodio.

Svratih kod porodice Mehanović Abaza. Sin Nedžad i snaha Amira stigli iz Njemačke, istom prije mene. Dok fotografišem Abaza i sina Nedžada u kući čujem glasove.

Na terasi se pojavljuje Abazova supruga.

Zatim iz kuće izlazi snaha Amira i djeca, Abazova unučad. Dok pravim fotografije Amira mi priča da imaju petero djece od toga dva para bliznadi. Dva sina blizanca i dvije kćeri bliznakinje, peto djete je kćerka i ona nije bliznakinja. Rijetko čujem da neko rodi dva puta blizance, pa mi ovo bi interesantno. Nisam ih sve fotografisao jer su dvije kćerke iz određenih razloga ostale u kući.

U nastavku zaustavljam se kod Mustafe Jakupovića. Njega sam našao dok je čuvao ovce preko ograde. Tamo gdje su ovce sve je ograđeno, a Mustafa sa druge strane ograde stoji i kako reče čuva ovce s ove strane ograde.

Jedna fotografija Mustafe i njegove ljepše polovice, Dragune.

Još par fotografija iz ovog zaseoka.

Danas sam sreo Fikreta Bešića, došao iz Švedske. Donio je pare koje su poslali Nijaz Mujkanović i njegove radne kolege. O ovoj grupi sam već pisao. Oni svaki mjesec odvajaju određenu sumu za humanitarne svrhe. Fikret je mene pitao gdje da preda ove pare, a ja sam ga odveo u Fond Solidarnosti gdje je on predao 3220 Švedskih Kruna za Adnana Kenjara, za transplataciju bubrega. Sve pohvale za našu raju u Švedskoj.

Slijedi još jedan spisak donatora za Adnana Kenjara:

Donacija za Adnana Kenjara  iz, Calw, Njemacke .

1 Begić Mirsad   300 eur
2 Begić Mustafa  300 eur,
3 Siljević Hadzo 50 eur,
4.Duraković Hasib  20 eur,
5 Hadzihasanović Elvir 50 eur,
6 Beširević Abdurahman  20 eur,
7 Hamulić Senad   20 eur
8 Domazet Fehim   100 eur,
9 Mešic Smail 10 eur,
10 Šahinović Nihad  20 eur,
11 Hamulić Nijaz   25 eur,
12. Kusur Alem  50 eur,
13.Mureskić Rašid  100 eur.
14. Zunić Edin   20 eur,
15.Domazet Šefik   150 eur,
16 Prosić Nihad   80 eur.
17.Forić Azra   70 eur.
18 Šahinovic Safet   50 eur.
19  Mureskić Hasan   20 eur.
20 Kesmer Edvin    10 eur.
21Sljivić Mulko   50 eur,
22. Bajramović Sefija   50 eur.

Naknadno još tri imena

Mehmedagić Šefika i Fikret 100 chf
Talic Hidaeta 50 eur
Talic Muharem i Azrina 50 eur

Na četvrtku predprazničko raspoloženje. Lijepo vrijeme je uticalo da je već u 10 sati čaršija bila puna raje. Lijepo je sresti svoju raju koji žive u cijelom svijetu. Teme za razgovor uobičajene, šta ima ovdje, kako je tamo u drugim zemljama, gdje ćemo za praznike itd. Narednih sedam dana planirano je dosta dešavanja: Planinari skupština, F.K.Bratstvo skupština, svadba, Tevhid...

Slijed fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Munib Jakupović 93. godina i njegova kćerka Rujka. Munib živi u Bihaću i došao malo u svoj rodni kraj, pa i na četvrtak. Dobro se osjeća, pokretan je i dosta komunikativan.

Moj rođak Ešef Dženanović.

Harka između Kenjara i Garibovića, hvali se da je ona predsjednik u ovom dijelu Kamičana. Komšije podržavaju svoju predsjednicu.

Čestite i blagoslovljene božićne blagdane uz pregršt najljepših želja, zdravlja, sreće, ljubavi, ljudskosti i bliskosti, želimo svim vjernicim katoličke vjeroispovjesti. Kozarac.eu

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Čovjek sa novom idejom je ludak. Sve dok ta ideja ne uspije.

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović