Izdvajamo

 

Hefta bez nekih posebnih dešavanja u našem kraju. Sportaši se pripremaju za nastavak sezone, planinari vikend koriste za druženje, poljoprivrednici pripremaju svoje mašine za proljetne radove, voćari rezidbom..., a ja zujim okolo.

Dan nezavisnosti BiH, u Kozarcu, obilježile su ovih pet majki i sestara. Drugih aktivnosti, u Kozarcu, nisam zabilježio niti čuo da je bilo.

Bez komentara

Građevinci koriste svaki dan lijepog vremena za početak sezone.

Ove hefte zujim kroz jedan dio Brđana. Kretao sam se od ove raskrsnice kod mezarluka, pa do porodice Mujkić.

Malo sam skrenuo dole kod Sadije. Kod nje je njen komšija Senad Štrkonjić orezivao voće. Kaže da pomaže komšinici i nije mu teško, čak mu je drago da može pomoći.

Kod mine Nakić je, takođe, radno. Priprema se za četvrtka, a u međuvremenu pokušava u plasteniku da pripremi zemlju za sadnju.

Hamed Nakić je zauzet oko ovaca. Jagnjad je ostavio u štali, a ostale ovce su vani na njivi.

Kod Sloćke baš veselo, došla im je njegova sestra Taiba Durmišević. Ona živi u Engleskoj. Do danas nisam znao pravo ime od Sloćke. On se zove Uzeir Jusufčehajić i njegova supruga Sebiha. Oni su povratnici iz Amerike. Već dvije godine su u svom na svom i kaže da se navikao, ali volio bi da se još naroda vrati da ima kolega, jer ovo što je imao otišli su.

Kod Asima Talića je radno. Priča mi da ima dosta zdravstvenih problema, a sad ga i visok tlak počeo da muči. Bori se da ne sjedne, strah ga da neće moći ustati.

Mevla i Šaban izašli da vide ko skreće pred njihovu kuću. Obradovali su se kad su me vidjeli. Šabanova najveća ljubav su konji, a to smo bilježili prije par godina. Danas nema konje, kaže da ne može više de se brine o njima. Sad ima oko 30 ovaca i to mu je hoby.

Danas na četvrtku standard za ovo doba godine. Jolda se vratio iz Slovenije i sa njim nekako ljepši četvrtak. Naravno maslenica je tradicija, a Niho je glavni.

Danas Adem Blažević slavi svoj 11. rođendan. Ademu želim sve najbolje za njegov rođendan. Sretno iz sveee snage!!!

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Ko ima zlato određuje pravila.

 

 

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.