Izdvajamo

 

Ramazan i proljeće se sastali, nekako posebna atmosfera svuda oko nas. Puno sam zujio.

Mala napomena za one koji dobiju iftare kući. Iftari su za sve vjernike, bez obzira kakvog su imovinskog stanja. Dešavalo se kad donesem iftar, a domaćin kaže da on može sebi spremiti ili kupiti iftar.

Ove godine Ramazan počeo sa iftarima.

Ove hefte su moje komšije Anel-Anči i njegova supruga Sadika Javor priredili džematski iftar u džematu Alići-Softići, a Ančijevi roditelji Bakir i Adila Javor tevhid za Seniju Javor i Ilijaza Hrnića.

Na pitanje povodom čega je ovaj iftar, jer mnogo raje navede razlog kao na primjer: neki dobitak, djete, poslovni uspjeh ili nešto slično. Anči mi reče da nema posebnog razloga, već jednostavno su odlučili da pripreme iftar svim džematlijama.

U Hrustićima, džemat Kamičani, pored mezarja traje akcija i radovi na izgradnji nove mejtahane (gasulhane) i musale.

Hfz.Amir ef Mahić imam u Džematu Kamičani nam je kazao "Pošto je prošle godine ovaj projekat bio planiran da se realizira, malo se čekalo sa realizacijom. Evo u ovoj građevinskoj sezoni ovih dana mi zvanično krećemo u radove. Ovdje se već može primjetiti da su određeni iskopi napravljeni za novi objekat koji neće više biti u strani, već će biti u dolini i biće daleko funkcionalniji nego što je to do sada bilo, a svakako ljepši i uređeniji. Koristim priliku da obavjestimo sve naše džematlije koji žele podržati ovaj projekat, a imamo već jedan lijep i značajan broj naših džematlija koji podržavaju ovu akciju i koji su novčano već učestvovali. Pozivamo i ostale koji žele biti dijelom ovog hajrata da se odazovu".

Kao svake godine u vrijeme ramazana ja odem u druge džemate da klanjam Teravih namaz. U utorak sam bio u Džematu Garibi. Prijatno sam se iznenadio kad sam vidio da ima dosta džematlija. Munib Garibović, mutavelija (predsjednik džematskog odbora) mi priča da je ovo druga godina, poslije rata, da se u Mejtafu (mesdžid)klanja teravih namaz.

Ovdje, za vrijeme ramazana, vjerske obrede predvodi Zeid Delić, a mujezin je njegov brat Bekir. Primjetio sam da su omiljeni u ovom džematu.
Ovdje je posebno lijepa atmosvera, svi su nasmijani, veseli, a na ulazu u mejtaf čeka te više vrsta sokova i slatko, a tako i kad izlaziš vani.
Baš mi je bilo lijepo sa rajom iz Gariba

Prije 15 dana,Kulturno umjetničko društvo „Kozara" U.G. Kozarac su pozvali da im se pomogne u finansiranju učešća na internacionalnom festivalu „SARAJ FEST 2022" koji će se održati od 06.05.- 09.05.2022.godine, u Skoplju, Republika Sjeverna Makedonija.
Na slici iznad je spisak donatora u ovoj akciji, zadnjih 7 dana.

Moj komšija Jasmin Alić radi punom parom, a poslije svakog rada, svoje mašine ovako složi i čeka novi radni dan. Njegov broj je 065 516 980

Jedna slučajna slika.

Ove hefte zujim kroz Gornje Jakupoviće. Od raskrsnice prema Dugim njivama.

Ramiz Jakupović, kaže da je jedini stanovnik na ovoj raskrsnici, u krugu od 500 metara.

Asim i Saliha, posebno prijatan razovor sa njima. Oni jako često dolaze svojoj kući, veliki su optimisti i imaju želju za povratkom u svoje na svoje.
Pričaju mi da često slušaju pesimistične priče i to ih ponekad dovodi do razmišljanja jeli njihova ideja o povratku dobra. Ipak oboje su optimisti i žele da se vrate.

Kod Hazima sam našao dva radnika, Fikreta i Namku, žale se da im gazda ne dozvoljava da odmore dok ne unesu sva drva.

Refika i Sena su zauzete sa sjemenima za proljetnu sjetvu.

Kod Jusufa i Bahre se radi udarnički, ona je zauzeta u bašti i oko cvijeća. Jusuf malo prehlađen pa je smanjio tempo i radi lakše poslove.

Tarzo zauzet pranjem dvorišta. Pitam ga zašto ga zovu Tarzo, kaže da je bio šejtan kad je bio malehan.

Ibro i Hazim mi pričaju o akciji u selu. Gornji Jakupovići imaju svoju vodu i već par godina žele da obnove i povečaju bazen za vodu. Od opštine su dobili saglasnost za radove i odobrenje da sakupljaju sredstva za rekonstrukciju bazena, naravno i mreže od vrela do bazena.

Uplate su počele i na spisku je već 13 domaćinstava. Ovim putem pozivaju mještane koji koriste vodu sa ove mreže da uplate dogovorenu sumu novca. Takođe pozivaju drugu raju da pomognu ovu akciju.
Plan za radove je ova godina.

Naravno, biti u Gornjim Jakupovićima, a ne svratiti kod Perviza osjetim se kao da nisam ni bio. I ovaj put sam svratio da pitam za zdravlje. Kod njega njegova kćerka došla da mu iscijepa drva za narednu zimu.

Danas na četvrtku jaku puno raje, a samim tim puno slika. Ovih par sati, četvrtkom u Kozarcu, su vrijeme kad se zaborave skoro sve brige, politika i sve ostalo. Poslije 12.00 sati svi se vraćamo svakodnevnim brigama i poslu.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Iskustvo nas je naučilo kako osobe na pozicijama moći s vremenom čak i najbolje oblike vlasti pretvore u tiraniju.
Thomas Jefferson

 

 

 

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....