Izdvajamo

 

Ove hefte smo išli na Koričanske stijene, drugih nekih dešavanja nisam zabilježio. Ja nastavljam zujanje našim krajem. Ove hefte počeli su jesenji radovi, a najviše se radi oko voća. Rodilo sve, a nema se gdje prodati, takođe problem radna snaga, nema radnika za branje voća.

 Pripreme za novu školsku godinu, u OŠ "Kozarac", su u toku. Tradicionalno, već dugi niz godina Enes Kahrimanović donira školski pribor za sve učenike prvog razreda za novu školsku godinu. Pribor je za cijelu školsku godinu.

Ovakav gest naša škola, kao i naši đaci prvaci, prihvataju uvijek širokim osmijesima, te se iskreno zahvaljuju Enesu.
U OŠ Kozarac upisano je 18 polaznika u prvi razred (prvačića).
Nova školska godina 2022/23. počeće u idući četvrtak, 1. septembra.

Na plantaži Aronije na Suhom Brodu (Kahrimanovići), vlasnik Husein Huremović-Sosa, u toku je akcija, uberi sam sebi. Cijena aronije na stablu je 1.50 KM po kilogramu. Zainteresirani mogu da se jave Sosi ili Baji Kahrimanoviću

Silažiranje kukuruza traje već više dana.

Ova godina, u cijeloj BiH, problem doći do drva i peleta.

Svratio sam kod Zejne Bešić. Ova žena je svakakvih muka proživjela. Dosta teško živi, u kratkom razgovoru spomenula je da je početkom prošlog rata ranjena. Dozvolila mi je da snimim njenu priču. Pričala mi je kako je granata pala i kako su njen svekar, snahe, muž i još naroda poginuli i neki ranjeni i odveženi u bolnicu u Prijedor.
Poslije boravka u bolnici, odvoze ih u logor Trnopolje. Rat je provela u Hrvatskoj.
Prije devet godina poginuo je njen sin Sead. Rečeno je da je izvršio samoubistvo, a Zejna je ubjeđena da je njen sin ubijen.

Mesud Kadirić-Kennedy, bajker, lovac ribolovac, Jaran (ovo Jaran namjerno velikim slovom), preminuo je od posljedica povreda zadobijenih u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila prošlog četvrtka na putu prema Kozarcu. Pošao je na četvrtak, da se druži sa rajom.
Porodici saučešće, a Kennedyu neka je lahka Bosanska zemlja.

Ove hefte sam sreo Mustafu-Mutu Sinanagića, prije rata, poznatog nastavnika, muzičara, fotografa... Živi u Americi, a povremeno dođe u svoj Kozarac.

Dvije onako slučajne slike.

Ove hefte zujim kroz jedan dio Kamičana. Snimam i slikam Kamičane od stare ceste do nove (Magistralni put). Već na početku svraćam kod Ese i Nusrete Bečić. Oni žive u Norveškoj. U svom rodnom mjestu izrgadili su novu kuću i sad dolaze češće i duže ostaju u svom ovozemaljskom Dženetu. Godine i zdravstveni problemi sprečavaju duži boravak.

Iza Pajdine kuće u voćnjaku, Amar trese šljive.

Ove godine rodilo voće i ovakve slike se vide svuda okolo.

Kod Suvada Kevca nalazim njegovu mamu Hajriju. Sa komšinicom pila kahvu. Živi u Švedskoj, ali ovdje u svom kraju je najljepše i ovdje se osjeća zdravijom.

Kod Mirsada Ališića došao sin Haris. On je poslije rata otišao u Francusku, trbuhom za kruhom.

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koji su uplatili od prošlog četvrtka do danas:

 

109. Mujkanovic Jasminka i Husnija pred dusu rah. Foric Zulfije - 500 KM.

110.Pervanic Ago i Amila 200 €

111. Pidic Rasma - 100 KM.

112. Jakupovic Eljub i Mevlida - 500 KM.

113. Bornic Amela i Elvir - 100€.

114. Velic Saban - 50 €.

115. NNh E. - 500 KM.

116. NNh. - 150 KM.

117. NNm - 200 KM.

118. NNd - 100 KM.

119. Mujkanovic Rifet - 200 KM.

120. Fazlic Tale i Besima - 500 €.

121.Pervanic Amela i Zaim 100 €

122.Seperovic Samir 50 €

123.Seperovic Toljo 50 €

124. Jakupovic Edhem i Zlata - 200 KM.

125. Mahmuljin Husnija i Murisa - 200 CHF.

126. Mujic Asmir i Semira - 200 CHF.

127.Pervanic Mejra (Bjela) 150 €

128.Imam u Švedskoj Tarik efendija Buza 50 € —

129. Todorovac Suad i Ifeta - 400 KM.

130. Sahbaz Bajro - 100 €.

131. Ibrahimovic Salko 70 KM

132.Pervanic Elvir i Nermina 100 €

133.Dzihic Ilijaz i Hatemina 200 KM

134. Avdic Edisa - 100 KM.

135. Famelija Jakupovic - 300 KM.

136.Hamidovic Muharem 100 €

137. Jakupovic Vahid i Namka - 100 CHF.

138. Jakupovic ( Karanfila) hadzi Edis - 100 KM.

139. Jakupovic Sefija ( Seka) - 200 KM.

140 Humanitarna organizacija Kozarac - 2000 KM.

Danas na četvrtku uobičajeno za ovo doba godine. Lijepo vrijeme raja koristi za jesenje radove. Dosta manje raje u poređenju sa zadnjih dva mjeseca, ali ipak bilo nas je dovoljno ova dva sata. Razgovaralo se najčešće, Šta sa voćem? Drugih posebnih tema, osim šale i doskočica nema u ova dva sata dok traje pazarni dan.

Maslenica kao i svaki put privuće dosta raje, a u zadnjih par četvrtaka i pjesma od Esada iz Gradačca.

Danas smo, pored maslenice, imali i specijalitet koji nam je pripremila Birsena Mehmedagić,  Mantije. Raja oduševljeni.

Eso iz četvrtka u četvrtak oduševljava raju svojim pjesmama, a i bamijama.

U nastavku slike koje sam danas pravio.

 

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Nemojte se varati u tome da loše društvo ne kvari dobre navike. Nekada sam mislio da je u zivotu najteze kada ostanes sam. Nije. Najteze je kada si okruzen ljudima pored kojih se osjecas sam.

 

 

 

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.