Izdvajamo

 

Hefta bez nekih značajnih dešavanja, poljoprivrednici ubrzano rade na silažiranju kukuruza, voćari su zauzeti oko voća.

Počale su predizborne kampanje i gle čuda, svima nam je dobro, promjene nam ne trebaju.

Vrijeme kuhanja pekmeza i raznih džemova, a i sušenje šljiva, jabuka i krušaka.

Danas su počeli radovi na izgradnji kuće za Emira Karabašića. Emir je sin od Amira, a unuk od Hameda Karabašića vlasnika zanatske radnje "Karabašić" iz Kamičana. Emir se, prije mjesec dana, vjenčao sa Aidom. Danas počinju da grade svoj dom.

Izvođać radova, na Emirovoj i Aidinoj kući, je Mirso Džonlagić.

Ove hefte zujim kroz Kozarušu, od stare ceste prema Mahmuljinima i Bešićima. Već na raskrsnici slikam veliki orah i pitam se koliko je star.

Hajra Grozdanić, vlasnica oraha, kaže da je orah sađen par godina prije prošlog rata.

Peđu sam našao na putu prema kući. Kaže da usput ispod voćki pokupi par voćki i tako do kuće ima punu kesu voća. Ja sam ga slikao dok je kupio oskoruše koje padaju na put.

Kod Nihada i Halide morao sam da svratim na kolač. Oni su povratnici iz Francuske i tu su već dvije godine. Na pitanje kako im je, jesu li se pokajali, Halida uz osmjeh kaže da su ovdje u svom na svom i da im je lijepo. A kako i nebi bilo lijepo, oni su ovdje u ovom dijelu Kozaruše izgradili ovozemaljski dženet. Kuća, bašta, dvorište i okučnica sa posebnim ukusom uređena. Halida ovih dana kuha pekmeze, džemove, a na stolu vidim i bungur da se suši.

Nihada pitam šta radi čim se bavi, a on kratko odgovara, "Ko hoće da radi, uvijek ima šta da radi". Ovdje u svom na svom osjeća se najsretnijim i najzdravijim.

U nastavku svraćam kod porodice Mujčić Mirzet i Mensija. Oni su već dobro poznati, u našem kraju, proizvođaći sokova od voća. Ove godine kod njih novost, počeli su da suše voće. Trenutno suše šljive, jabuke i kruške. Mirzet i Mensija pričaju da je, na početku bilo poteškoća oko sušenja voća, ali sad su već dobro uhodali sa sušenjem i sve dobro ide. Mensija kaže da imaju dosta posla. Oni su poznati i sa proizvodnjom kaše od šipka. Kaša koju oni prave spremna za kuhanje džema. Za raju koji žele ovih dana da završe sa voćem, mogu sad da kupe kašu od šipka, kod Mensije i Mirzeta.

Takođe kod porodice Mujčić u ponudi imaju, pored kaše od šipka, sušene šljive, sokovi od voća...

U nastavku sam kod Kadira Grozdanića, poznatog harmonikaša iz sedamdesetih i osamdesetih. Ko se sjeća onih veselja, igranki, krni...i kad čuješ da Kadir svira onda svi idu tamo, jer biće puno raje. Kaže da je dobro, živi na relaciji Danska-BiH Kozarac. Zasvira ponekad, ali u zadnje vrijeme puno žalosti i kako da svira kad je žalost. U Kozaruši se najbolje osjeća.

Za ovaj put zujanje sam završio kod Safije Haskić, posebno zanimljive žene. Odavno nisam čuo nekog ko ovoliko hvali svoje komšije, kao da su njena dijeca. Posebno hvali Mensiju Mujčić, a takođe Nihada i Halidu Blažević za koje kaže da su joj kao njena djeca. Dobrog zdravlja je, mada je u osamdesetoj godini. Živi na relaciji Finska-BiH Kozarac. Ljeto je u Bosni, a zimu provodi kod svojih u Finskoj.

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući su zapoceti. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Seperovic sa familijom.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koji su uplatili od prošlog četvrtka do danas:

169. Cutuk Emir i Ensar 500 KM

170. NN Australija 100 AUD

171. Menkovic Hakija - 200 KM.

172. Jakupovic Rahima - 100 KM.

173. Alisic Mahmut pred dusu rahmetli svoje majke Alisic Naile - 500 KM.

174. Jakupovic ( Mustafe ) Razim - 100 €.

175. Jakupovic Meho i Selima - 200 KM.

176. Jakupovic Almir i Fatima - 100 CHF.

177. Tucak Alija - 100 KM.

178. Hadzinica Hankic Asima - 100 CHF.

179.Velic Emsud ( Emso) i Selma 100 AUD

180.Velic Besima 50 KM

181.Amin Pakistan 40 KM

182. Garibovic Emir - 200 KM

Ovu sliku sam pravio jutros u osam sati.

Danas na četvrtku dosta raje. Pored toga što se radi na sve strane, mnogi su našli vremena da dođu na četvrtak.

U nastavku slike koje sam danaspravio.

U zadnja dva četvrtka, pored slatkiša, maslenice, suhomesnatih proizvoda od mini marketa Gulaš, Nihad je naručio i mantije. Još jednom napominjem, ovo sve nije za određenu grupu, već za svu raju koji žele da se druže na četvrtku i da okušaju kozarački specijalitet, maslenicu. Maslenica se otpakiva i dijeli svakog četvrtka tačnu u 10.00 sati, pa bujrum, kaže Nihad Tadžić.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Život je dovoljno dug ako ga znaš pametno iskoristiti.
latinska poslovica

 

 

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.