Izdvajamo

 

Na početku da podsjetim na dešavanja koja su planirana narednih sedam dana:

Planinarsko društvo Mrakovica, godišnja izvještajna skupština u subotu 24.12.tačno u podne, Debeli Brijeg.

PLANINARSKI KLUB "KOZARAČKI KAMEN" KOZARAC IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA, nedelja 25.12.takođe tačno u podne,planinarski dom ispod Kozaračkog Kamena,

FK Bratstvo, godišnja izvještajna skupština u ponedeljak 26.12. u 14.00 sati.

FK Bratsvo Kozarac, organizuje manifestaciju "CRVENA NOĆ"u srijedu 28.12. Etno selo "BK OAZA" Kamičani.

Danas u sumrak svratih u Zanatsku radnju "Karabašić" u Kamičanima. Ovdje je svečano, proslavlja se pokrivanje kuće od Hamedovog unuka Emira i njegove supruge Aide. Zajedničko fotografisanje sa  Hamedom i njegovom suprugom Enisom, te djecom i unučad koji su trenutno ovdje.

Ova godina je posebna za porodicu Karabašić Hameda i Enise.  Oženili su unuka Emira i kratko poslije svadbe počeli su gradnju kuće za mladi bračni par Emira i Aidu.

Takođe sretni roditelji od Emira,  Amir i njegova supruga.

Danas je završeno pokrivanje kuće ili kako radnici kažu, prva faza izgradnje. Iduće godine slijede završni radovi.

Vjerujem da će do ljeta useliti u svoju kuću. Oni žele svoju budućnost da grade u Kamičanima.

Emir sretan sa radnicima.

Lijepo vrijeme ovih dana i voćari požurili sa rezidbom voća. Dragu Vujkovića sam našao u voćnjaku od Adike Alića. Inače Drago Vujković i Stanko Mršić su najzaposleniji sa rezidbom u našem kraju.

U Čarakovu sam bio kod familije i nisam mogao proći da ne uslikam ovo klizište pored magistralnog puta u blizini Tahirovog mlina. Ovdje sam našao Rikija, kaže mi da su neki iz opštine dolazili pogledali, rekli da ovo treba sanirati i otišli. Hoće li neko nešto uraditi, ostaje da se nadamo.

Ove hefte zujim kroz Rajkoviće, jedan dio Dere. Ovdje mi društvo pravi Sakib Salkanović. On jako dobro poznaje ovaj dio svog mjesta.

Već na početku mi priča da je prva kuća od Davora Pržara sina od Ostoje. A sljedeća kuća je od Ivice Šalića, koji je nekad pjevao u kozaračkim grupama.

Ovdje je bio državni mlin, nekad najsavremeniji mlin u okolici. Bio je sa tri koša, sa velikim točkom prečnika oko 6 ili 7 metara.
Ovdje je sad kuća od Željke Rajkovića, sina od Ive poštara.

Ovdje je kuća od Marjana Grgića, koji je bio poslednji ili jedan od poslednjih direktora Stare pilane.

Kuća od Ivana Trohe

Zatim kuća od Damira Rajkovića

Kuća od Jasmina Kulašića, sin od Rahmetli Agana, bližeg rođaka od Mehmeda Kulašića, po kojem se crkva na staroj pilani zove "Mehmedova crkva".

Kuća od Ope Grgića.

Ovdje smo našli radnike koji su čistili ovaj brežuljak.

Za ovu kuću Sakib mi, sa oduševljenjem priča, ovo je kućišće od pokojnog Joze Grgića, džematlije džemata Dera. On je bio džematlija koji je čak i vazifu plaćao, a Katolik je. Volio je svoje selo, a isto tako svi u Deri i Kozacu su ga cijenili i voljeli, kao i njegovu ženu Liziku.
Zatim dodaje da je Jozina unuka Gabriela napravila kuću na starom mjestu i istu nazvala LIZIKA, na spomen svoje bake.
Gabriela je takođe napravila još jednu kuću i kupila jednu veću parcelu zemlje, gdje je već zasadila voće.

U nastavku svraćamo kod Ane Grgić kćerke od pokojnog Mile. Svi u Kozarcu se sjećaju Mile, koji je bio posebno omiljen u našem kraju. Ana živi sama, ne radi, a nema ni nekih primanja. Na pitanje pomeže li narod, uz tužan osmjeh kaže da pomognu, a od nekih humanitarnih organizacija već duže vrijeme niko na navraća.

U nastavku par vikendica u Rajkovićima.

Polovinom decembra 2022. godine članice Odjela za brak i porodicu MIZ Kozarac održale su svoj redovni sastanak. Predstavljen je izvještaj rada Odjela tokom 2022. godine tokom koje se realizovalo mnoštvo aktivnosti, Elhamdulillah. Glavna koordinatorica, Refija Arifagić, zahvalila se svim ko0rdinatoricama na proteklom radu, te naglasila da je zadaća Odjela za brak i porodicu očuvanje porodičnih vrijednosti i niz drugih humanitarnih aktivnosti u povratničkim džematima. Molimo Uzvišenog, Allaha dž. š. da nastavimo još intenzivnije s radom u Kozarcu.

Odjel za brak i porodicu
Medžlisa IZ Kozarac
Prva halka Kur'ana, hatma namijenjena našim šehidima
Nedjelja, 25. 12. 2022. godine iza podne namaza u Šehidskoj džamiji u Kamičanima.
Bujrum svim sestrama !

Dzemat Gornji Jakupovici je jedan od najmanjih dzemata na podrucju Kozarca. Iako smo jedan od manjih dzemata, do sad smo sve aktivnosti s hajrom postizali a nase najvece zadovoljstvo je bilo otvorenje nase dzamije 27.jula 2019.
Nakon mnogih sugestija, kako dzematlija, tako i ljudi koji su dolazili na dzenaze stvorila se uistinu potreba za izgradnju musalle.
Nedavno smo na stranici naseg dzemata objavili idejno rjesenje musalle, koje su odobrili dzematlije te su neki vec dali svoj novcani doprinos u izgradnji iste.

Ovim putem obavjestavamo i siru javnost da je pokrenuta akcija za izgradnju musalle uz koju ce biti izgradjena i ploca sa imenima nasih sehida sa podrucja Gor. Jakupovica.
Ispred dzematskog odbora mi vam se unaprijed zahvaljujemo i nadamo se da cemo s hajrom ovu akciju privesti kraju.

U Hrustićima radovi na izgradnji nove mejjithani i musali napreduju.

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući napreduju, završeno je pokrivanje kuće. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Šeperović sa familijom.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koje nismo objavili:

281. Trnjanin Rifet i Senada - 100 KM.

282. Jakupovic Muhamed - 200 KM.

283. Zenki Medin i Jasmina - 200 KM.

284. Jakupovic ( Pase) Huse, drugi put - 100 KM.

Obaviještavamo džematlije džemata Dera da je džematski odbor uz pomoć Medžlisa aplicirao Federalnom ministarstvu za ugradnju Toplotne pumpe za grijanje džamije u Deri,jedan dio sredsstava smo dobili od ministarstva a drugi dio treba i učešće džemata.Ja bi se zahvalio u ime džematskog odbora i ime džematlija na dodijeljenoj donaciji a zamolio bi džematlije i ostale koji žele pomoći ovaj hairli projekat da svoje skromne priloge mogu uplatiti kod blagajnika džemata.

Spisak priloga:
Hadži Blažević Mesud 1.000 KM
Blažević Fikreta – Fikra 1.000 KM
Bešić Eniz 200 KM
Avdagić Husnija 100 KM
Bešić Nedžad 100 KM
Mehanovićr.Bešić hadži Subha 100 KM
Blažević r.Bešić hadži Musema 50 KM
Bešić (Eniza) Sead 100 KM
Bešić (Šere) Nihad 100 KM

Kapetanović Esma i Sanel 200 KM
Adžemović Enver 100 EURA
Bešić (Šabana) Smail-Jazo 50 KM
Bešić Kadira 50 KM
Bešić (Šabana) Safet 50 KM
Bešić (Murata)Dursum i Namka 500 KM
Hušić(Redže)Smail 100 KM
Dervišagić Nisveta 100 EURA
Kahrimanović Derviš i Sedina 500 KM
Mahmuljin rođ.Blažević Refika
I familija 200 KM
Hušić Ismet 50 EURA
Hušić Izet 100 EURA
Bešić Džemal –Džemko 200 KM
Bešić(Adema) Mehmed 100 KM
Jakupović r.Kahrimanović Mirsada 100 EURA
Bllažević Šefika – Kika 300 KM
Blažević Adnan – Ado 300 KM
Muratčehajić Hasiba 100 KM
Bešić Nura 200 KM

Danas na četvrtku lijepo vrijeme i naša raja koji žive u drugim državama, polahko pristižu svojim kućama za novogodišnje praznike.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Bolje se saviti nego slomiti.
Škotska poslovica

Ubili mi dajdu, ubili i njegovog sina. Ubili sve moje jarane, komšije,prijatelje. Zapalili moju kucu, a i kuce svih mojih dragih. Silovali naše majke,sestre, rodice,žene.

Necu i ne mogu im ni  oprostiti ni zaboraviti.

Ali eto život je kao rijeka,tece i ne zaustavlja se.