Izdvajamo

 

Ovu heftu obilježio je rezoran potres u Turskoj i Siriji.

Zbog razornog potresa koji je zadesio Tursku i Siriju, neformalna grupa kozarčana onako spontano su se odlučili da učestvuju u prikupljanju pomoći za stradale. U saradnji sa Pomozi.ba koji će sve prikupljeno prevesti u Tursku pokrenuli su akcija prikupljanja toplih deka, vreća za spavanje, higijenski potrebština, pelena, konzerve...

Akcija prikupljanja traje juče i danas 08. i 09.februar 2023. Spontana akcija, kratak rok i ogromni rezultati. Na slikama se vidi da je odaziv više nego očekivan. Slike su pravite danas u 14.00 sati.
Sve pohvale kozarčanima koji su ovo organizovali, koa i kozarčanima koji su svojim odazivom podržali ovu akciju

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u današnjoj akciji prikupljanja pomoći za stradale u potresu u Turskoj i Siriji. Posebna zahvala Enesu Kapetanoviću, Edinu Žeriću i Arminu Deumiću koji su osigurali prevoz skupljene robe do Sarajeva, HO Kozarac koja snosi troškove goriva potrebnog za put, svim volonterima koji su danas pomogali da se prikupljena roba razvrsta i spakuje. Takođe hvala Mirsi Foriću i udruženju Fantomi te Nihadu Deumiću. Još jednom smo pokazali da su Kozarčani merhametli narod i da se rado odazivaju svakoj akciji i gdje god je to potrebno.

Neformalna grupa građana

Kod Nihada i Sebihe Jakupović prije 15 dana kuća gorila, do danas je dosta urađeno, ali još puno posla je potrebno uraditi. Prizemlje, osim kupatila, mora generalno renovirati. Stolarija, zidovi, podovi, voda, kuhinja, krečenje i naravno namještaj. U kući se još osjeti dim u svim prostorijama, pa čak i vani, kao i vlaga, jer prilikom gašenja požara, sve je natopito vodom i u ovakvim vremenskim uslovima nije moguće sve posušiti.

Nihad i Sebiha mi pričaju i ujedno se zahvaljuje merhametli raji koji pomažu. Bez pomoći merhametli raje, ne smijemo pomisliti šta bi se desilo sa ovom porodicom.

Slike i video. Spomen Obilježja u Kozarcu sam pravio po sugestiji i zahtjevu Sakiba Salkanovića i još par čitalaca. Slika kaže sve. Unutra kao i vani oko Spomen Obilježja, sve je zapušteno, a ni svjetla ne rade. Ko je dužan da održava ćistoću i ostalo u i oko Spomen Obilježja, ja ne znam, a ne usuđujem se ni da pitam.

Sakib razočarano kaže, "Nedo Bog da nam kakva eskurzija ili još gore delegacija dođe i želi posjetiti Spomen Obilježje, koja bi to bruka bila a mi kozarčani se busamo u prsa ko mi volimo naš naj Kozarac".

Ove hefte zujim kroz jedan dio Kamičana, zaseok Jaskići. Startovao sam od raskrsnice ispod Čolića urija, pa prema Jaskićima.

Već na početku, htio ili ne, moraš primjetiti jako loš seoski put. Vidim da je neko malo popravljao nasipao, ali put ostaje katastrofalan.

Dalje nastavljam prema Jaskićima i prva kuća je od braće Jaskić, Sakib i Rahim, a treća je od njihovog oca Adila.

Sakib i Rahim rade negdje u inostranstvu, a Adil i treći sin Nijaz su zauzeti poljoprivrednim radovima. Danas su izvozili đubar.

Nijaz mi pokaziva svoje krave junice, koze, ovce. Kaže da voli poljoprivredu i nema želju da ode nigdje dalje. Lijepo mu je, a održava puno zemlje, nešto svoje a više od komšija.

Adil mi priča da on i njegova supruga sretno žive više od 30 godina, imaju šestero dijece i desetero unučadi.

Adil je razočaran u državu i gradsku upravu jer niko im ne želi pomoći da se popravi put do njihovih kuća. Kaže da je išao da traži da pita, ali ništa nije uspio. Razočarano dodaje da je u ovom malom sokaku iz svake kuće ubijena jedna ili više osoba, 1992. godine.

U nastavku slikam put i kuće, a kod Đemile Jaskić-Nureski obavezno svratim da je pitam kako je, jer ova žena živi težak život. Njena tri sina i muž su zvjerski ubijeni tu u selu 1992. godine.

Sevla Jaskić živi sama. Dosta lošeg zdravlja. Kćerke dođu često, namire je fasungom očiste i operu. Naravno tu su i komšije koji pomažu kad kćerke nisu tu.

AKCIJA UTOPLJAVANJA DŽEMATSKE(VAKUFSKE) KUĆE I PROMJENA STOLARIJE

Drage i poštovane džematlije džemata Hrnići, dragi naši Kozarčani,

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Ovom prilikom vas želimo obavijestiti da je na skupštini džemata održanoj 30.09.2022.god., donešena odluka da se krene u hairli akciju: postavljanja stiropola i fasade na džematskoj (vakufskoj) kući u našem džematu.

Do ove odluke se došlo zbog toga što smo određeni dio sredstava dobili od strane Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, ali nam je za završetak pomenute akcije potrebno još sredstava.

Stara drvena stolarija koja se nalazila na nekoliko prozora je već zamjenjena novom stolarijom, a potrebno je da se komplekt kuća utopli postavljanjem stiropola.

Pozivamo sve naše džematlije da se uključe u navedenu akciju da i ovaj hairli projekat zajedničkim učešćem privedemo kraju.

Za sve potrebne informacije i uplate možete se obratiti: imamu džemata Ajdinu ef. Hrniću na broj mob.: 062-547-670, mutevelliji džemata, h. Šerif Jakupović i blagajniku džemata, h. Almir Blažević ili na facebook stranici: Džemat Hrnići

Spisak donatora za akciju utopljavanja džematske (vakufske ) kuće u džematu Hrnići:

Hadži Mujkanović Hatema 1000 KM
Forić Bisera 1000 CAD
Hadži Šerif Jakupović i hadži Mevlida 1000 KM
Hadži Ajdin ef. i hadži Munira Hrnić 1000 KM
Sivac Amir 100 KM
Almir Kraišnik 50 KM
Mujanović Said 100 KM
Jakupović (Šerif) Elvis 200 KM
N.N. 1000 KM
Denić Nihad i Enisa 100 EURA
Nukić Dževad i Mevlida 100 KM
Ćehić Muhiba 20 KM
Ćehić Aza i Mirsad 50 KM
Mehmedagić Medina 100 EURA
Tadžić Šefika 100 EURA
Tadžić Suad 100 EURA
Hrnić (Šemso) Smail 300 KM
Nukić Šefik i Safeta 100 KM
Hrnić Almir i Mirsada 100 EURA
Dergić Safet i Zilhada 200 KM
Krkić Fikret i Sajma 200 KM
Krkić Salih 100 KM
Jaganjac Emir i Emina 50 KM
N.N. 50 EURA
Dergić Besim i Kelima 100 KM
Sivac Zilhada 100 KM
Jakupović Ilijaz 1000 NOK
Salih Jašarević zvani Denis 100 EURA
Nukić Alija i Medina 100 KM
Hadži Alija i Esma Talić 50 EURA
Hrnić Enes 50 KM
Softić Enes i Edisa 50 KM
Sivac Ismal 100 KM
Bešić Edhem 200 CHF
Porodica pred dušu rahmetli Čeliković Ajše 100 KM
Dergić Dževad i Mevlida 200 KM
Deumić Fadil i Džemka 100 KM
N.N. 100 KM
Hadži Blažević Omer 100 KM
Haris Dergić 100 KM
Jakupović Mahmut i Aida 200 KM
Dergić Jasmin 100 KM
Hrnić Sanel i Maida 100 EURA
Elkaz Rasim 50 KM
Mujkanović Nihad 50 KM
N.N. 50 EURA i 50 KM
Javor Anes 100 KM
Nukić Zijad 100 KM
Dergić Džemal 200 EURA
Hadži Balić Asima pred dušu svoga dida i nane rahmetli Tadžić Sulejmana i Have 1000 KM
Hadži Balić Asima pred dušu svoga dida i nane rahmetli Ale i Mine Bešić 1000 KM.
Mujkanović Ismet 50 KM
Dursum i Emira Ičić 200 CHF
Ekrem Žerić 100 EURA
Đonlagić Osman 500 KM
N.N. 100 EURA
Sefer Garibović 50 KM
Naser Balić 100 KM

Jutros na četvrtku jako hladno temperatura minus šest. Mislim da je najhladniji  četvrtak ove zime. Tema razgovora je o potresu u Turskoj i i Siriji i kako podržati neformalnu grupu koji su onako spontamo odlučili da pokrenu akciju.

Maslenica i vicevi nisu izostali.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: “Istina rađa mržnju. Ko govori istinu, često se zamjera drugima.”

 

 

 

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic