Izdvajamo

 

Kiša, kiša pa opet kiša, a onda poplave. To su dešavanja koja su obilježila ovu heftu. Manifestacije, povodom 16.maja Dana Prijedora, zbog lošeg vremena, bile su skraćene. Neke manifestacije su odgođene, pa i koncert Miroslava Ilića.
Raduje vijest od jutros vodostaj Sane opao za pola metra u posljednja 24 sata i dalje opada. Danas nije bilo kiše.

Jedno obavještenje: Ove godine u sklopu manifestacije Dani Kozarca, 9.jula održat će se komemoracija povodom ubistva bodybuildera Fikreta Hodžića. Komemoracija će biti ispred porodične kuće u 11.00 sati.

Par slika koje sam pravio dok sam zujio kroz čaršiju.

Ove hefte nastavljamo zujanje kroz džemat Dera. Danas mi Sakib priča da je Dera, prostorno, bila najveći džemat. Kaže de je ovaj džemat bio od Mutnika pa sve do Pašinih konaka, tamo poslije Mrakovice. Kaže da je Poljana, oba Benkovca i Mrakovica bili džemat Dera.

Nastavljamo od Sakibove kuće.

Ovdje je nekad bio restoran "Lovac" u narodu nazvan "Kod Babe" a u svijetu poznat po jedinstvenom specijalitetu Kvrgušom.
Mnogi tvrde da još niko u Bosni nije nadmašio čuvenu Babinu kvrgušu, autohtono kozaračko jelo, zbog koje se davnih 60 i 70 tih godina prošlog stoljeća maksuz dolazilo u Kozarac. Doduše i danas se pravi ista, ali u kućnom ambijentu.
Danas mnogi prave kvrgušu, spominju recepte, ali vjerujte originalna kvrguša je kozaračka kvrguša po receptu koji je koristio Babo. Ko želi originalnu kvrgušu neka pita Babinu djecu za recept.

U nastavku smo u sokaku Blaževići ili kako Hare kaže Duzci. Iskreno, ne znam šta znači ovo, a oni mi se smiju i neće da kažu. Zatim Sakib dodaje da su Šimići, opet ne razumijem. A onda počinje rasprava, prepiranje, fol svađa između Hare, Sabita i Sakiba, oko svega u džematu. Za one koji ne razumiju najbolje de se ne mješaju i ne komentarišu, jer kad se najviše svađaju, znajte da je to šala i zafrkancija. To ćete vidjeti na videu.

Baš sam se ismijao, a što je zanimljivo oni izgledaju ozbiljno i ko ih ne poznaje ništa neće shvatiti.

U nastavku slikamo i snimamo, a Sakib mi priča mnogo toga šta ja ranije nisam znao.

Snimanje i slikanje smo završili na ulazu u Rajkoviće.

Jutros na četvrtku hladno, ali iznenađujuće dosta raje. Današnja tema razgovora bila je poplava u našem kraju, ali i Sanskom Mostu, Ključu, Bihaću do Novog, pa Kostajnica i Dubica. Neki su se raspitivali o akciji kako pomoći narodu koji su pogođeni poplavama.

Suvad Jakupović živi i radi u Lihtenštajnu, Danas su sa njim bili njegova dva jarana koji rade sa njim. Pričaju kako im je lijepo ovdje, a već prvi dan su primjetili da je narod ljubazan i nasmijan.

I danas dvije maslenice, suhomesnati proizvodi minimarketa Gulaš, Joldini vicevi i Esina sevdalinka.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: U tri riječi mogu sažeti sve što sam naučio o životu: Život ide dalje.
Robert Frost

 

 

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni