Izdvajamo

 

Hefta bez posebnih dešavanja. Ja uporno zujim okolo, tražim zanimljivosti.

Prošle sedmice na igralištu FK Bratstva posijana je trava. Sabit Čustić nam je rekao da očekuje nicanje trave u narednih 5 ili 6 dana i njegova prognoza se ostvarila. Jutros smo svi vidjeli da je trava nikla.

Prošlu subotu su Udruženje žena "Kamičani 2015" išle na ekskurziju u Mostar i Blagaj. Udruženje koje je jedno od najaktivnijih u našem kraju. Njihove ekskurzije su uvijek poseban doživljaj.

Krenuo sam u Čauševiće da tražim Islama Melkića-Kiću i ovdje na putu sam morao ostaviti auto jer je na putu bilo puno pjeska. Pjesak je dovežen da se put naspe i nije bio razgrnut. Ova dionica puta bila je baš loša.

Kiću sam našao kod njegovog stada. Priča mi da sad nomadi, jer ima stado od oko stotinu ovaca i ne može da ih drži u ogradi na manjoj parceli. Kaže da još drži i bikove. Kićo je poznat i po pečenju jagnjadi, naravno po narudžbi. Ljetos je puno jagnjadi ispekao, a sad pauzira jer on peće samo jagnjadi koje je on odhranio.

U narednom periodu očekuje veći broj jagnjadi.

Njegov pas čuvar, jako dobro izdresiran, poslušan i povjerljiv.

Abaz je tu da mu pravi društvo.

Dok zujim okolo sjetih se da dugo već nisam svraćao u Turbe u Kamičanima.

Za vrijeme prvog kozaračkog kapetana Mustafe, sina Muratova, bili su česti upadi Austrijanaca na teritorij Osmanske Imperije, pa prema tome i na područje kozaračke kapetanije. Za vrijeme ovog kapetana, neki austrijski zapovjednik imenom Pilip s vojskom je prodro duboko u Krajinu i opljačkao neka sela oko Banja Luke. Na povratku se utaborio na jednom brežuljku iznad Kamičana.

Brežuljak se od tada zove po tom Pilipu-Pilipovac. Pilip je kod Kamičana bio poražen. Krajišnici, iz okoline Banja Luke, organizovali su za njim potjeru i stigli ga kod Kamičana. Kada su Kozarčani čuli da se tu u blizini nalazi Austrijanac s vojskom, presjekli su mu put za Kozaru i na nekoliko mjesta organizovali zasjedu. Iznad Kamičana došlo je do žestokog okršaja u kojem je Pilipu oduzet sav plijen, a lokalitet na kojem je došlo do okršaja i gdje je palo mnogo mrtvih, od tada se zove Kasapnica. Među poginulim je bila i jedna osoba koja je po legendi sa odrubljenom glavom nosila je do njive zvane Ograda, više Kamičana, i tu je pala.

Ovaj kronogram nalazi se na nišanu ovog neznanog krajiškog junaka u turbetu na lokalitetu Ograda, koji je pao u borbi sa četama austrijskog zapovjednika po imenu Pilipa, pa je spomenutom šehidu podigao turbe Mehmed-beg, kapetan Kozarca i dao uklesati natpis na njegovom nišanu a čiji tekst u prijevodu glasi: Bože, ovo turbe je počivalište mučenika ( šehld ).

Allah ga je učinio znakom svoje moći, junački se neko vrijeme borio i sa odsječenom glavom došao na ovo mjesto. Neka se za njeg zauzme Božiji vjerovjesnik ( Muhammed a.s. ). Bože, primi od nas ovo dobro djelo u ime svih mučenika ( šehida ) i našeg vjerovjesnika Muhammed a.s. Neka je svaka hvala Allahu, gospodaru svjetova. Dobrotvor ovog djela je plemeniti kapetan Kozarca Mehmed-beg. Godina 1125. ( 1713. ).

Izvodi iz knjige "Kozarac kroz historiju" autor Dr.Kemal Bašić.

Jesen došla i počela su sijela. Moje komšije kod mene na sijelu.

Jutros oko 8.30 sati pred Spomen obilježje dolazi veća grupa. Doznajem da su ovo Organizacija Ratnih vojnih invalida i organizacija Zlatnih ljiljana Doboj Istok. U proputovanju su, idu u Krajunu, Bužim, Cazin, Bihać... Ovdje su svratili da prouče Fatihu stradalim kozarčanima.

U razgovoru pričaju mi da su, početkom rata 1992. godine kod njih u Doboj Istok transportovane izbjeglice iz Kozarca. Većina domaćinstava su preuzeli izbjeglice. Bili su nekoliko dana i kasnije su otišli prema Gračanici i dalje.

Danas na četvrtku lijepo vrijeme i prilično dosta raje. Nekih posebnih razgovora, osim da je nikla trava na igralištu, nije bilo.

Atmosfera najčešće je svečana, sa puno šale, doskočica, a i Joldinih viceva.

Svaki četvrtak nas neko obraduje sa pozdravima iz svih krajeva svijeta i pričom da nas mnogo raje prati.

To je to za ovaj cetvrtak, a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Lift do uspjeha je u kvaru. Morat ćete se popeti do njega stepenicu po stepenicu.
Joe Girard

 

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.