Izdvajamo

 

Hefta sa puno dešavanja u našem kraju. Puno se radilo na području Kozarca. Trudio sam se da bilježim sve, ali nisam uspio. U nastavku ono šta sam ja zabilježio.

Na igralištu FK Bratstvo Kozarac juče su članovi i simpatizeri kluba na čelu sa Sabitom Čuskićem zasijali travu na igralištu. Priprema i sjetva je trajala više dana i sad su svi sretni što se i ovaj veliki projekat završio. Sabit Čustić mi priča da su zasijali travu koju je on nabavio iz Danske, specijalna trava za stadione. Trava nosi ime Kraljica i sigurno nije džaba dobila to ime.

Ova trava, kaže Sabit, peti dan trebalo bi da počne nicati. Naravno uz redovno prskanje. Njegov posao je da nakon 20 do 23 dana prvi put pokosi travu, dosije ako bude negdje potrebno potori sa specijalnim tečnim gnjojivom i tu se završavaju njegove obaveze, predaje sve FK Bratstvu.

Naglašavam da su radovi koje je izvodio Sabit Čustić besplatno. Plaćen je samo materijal, sjeme gnojivo i šta je bilo potrebno. Za članove i simpatizere takođe moramo napomenuti i pohvaliti, a to je već poznato svakom, oni uvijek i sve rade besplatno, iz ljubavi prema FK Bratstvu i Kozarcu.

Pumpnu stanicu, kompletnu instalaciju,  ovdje u objektu i na igralištu odradio je Sanel Memić.

U Kozaruši lijepa vijest dolazi sa igrališta OFK Mrakovica. Ove hefte položeni su elementi za tribinu.

Dževad Žerić posebno sretan i zadovoljan. Sad imaju tribine za oko 150 gledalaca. Dževad se, u ima kluba,  zahvaljuje svim donatorima koji su pomogli da se izgrade tribine. Kaže da još treba ograda da se uradi i stepenice da bi mogli pustiti publiku na tribine. Takođe dodaje da planiraju produžiti ove tribine ako budu imali sredstava.

Ispod je spisak donatora za tribine:

Donatori za tribine Ofk Mrakovica.

Hušić Ismet. 1000KM.
Blažević Uzeir. 1000 KM.
Fazlić Damir (Dado). 1560KM.
Dautović Mehmedalia. 50KM.
Mujkanović Emir(Lepi). 1000KM.
Humanitarna Organizacija Kozarac. 5000KM.
Blažević Emir. 50km.
N.N 200KM.
Besic Halid 583KM.
Fazlic Sanel 356KM.
Deumic Adila-Adilka 200 KM
Besic Halid 583 KM
Hajriz Brčvak 400 KM

Još jedna lijepa vijest, ovaj put iz Dergića. Završeno je asfaltiranje ovog sokaka od puta prema Sivcima i tamo oko 40 metara poslije kuće od Armina Dergića. Akcija prikupljanja sredstava trajala je dvije godine. Ovdje nije bilo učešća grada, niti bilo kojeg ministarstva ili stranke.

U Gornjim Jakupovićima u toku su radovi na izgradnji Musale. Par slika sa gradilišta.

Već duže vrijeme par čitalaca sugerišu da slikam školu u Kozaruši. Za one koji su ovdje išli u školu par slika i video.

Ovo je jedina škola koja poslije rata nije radila. Jedno vrijeme ovdje su bili izbjeglice.

Kod škole sam našao Vahida Muratčehajića, kaže došao da vidi tribine.

Poljoprivrednici su zauzeti silažiranjem kukuruza.

Često puta pitaju me dokle su došli radovo na auto putu. Krčenje i čišćenje zemljišta za auto put je došlo do rijeke Starenice (Rike).

Česti nestanci struje u nešem kraju, nisu neka novost. Kad vidimo ove stubove, pa i nije neko čudo.

Ovdje sam bez komentara.

Danas na četvrtku dosta raje, bilo je lijepo vrijeme za druženje.

Maslenica redovna.

Raja iz Kotorskog, kod Doboja. Kaže da voli doći u Kozarac, a posebno na četvrtak.

Iz Australije smo dobili pozdrave.

To je to za ovaj cetvrtak, a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Kada bi se sve svjetske nedaće posložile na jednu gomilu i podijelile na jednake dijelove od kojih svako mora uzeti po jedan, većina ljudi bi radije uzela svoj trenutni udio i otišla.

Sokrat

 

 

 

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.