Izdvajamo

 

Hefta u kojoj je bilo dešavanja i većinu sam već objavio. Dani zime na Kozari i učešće naših planinara i Austroneta su uspješno završeni. Ja nastavljam zujanje našim krajem.

Obavještavaju se članovi Skupštine i simpatizeri Kulturno umjetničkog društva “Kozara” Kozarac, da će se Izvještajna Skupština udruženja održati, dana 11.02.2024.godine (nedelja), u Sali Mjesne zajednice Kozarac, sa početkom u 18.00 sati.

U džematu Gornji Jakupovići radovi na musali se nastavljaju. Završeni su radovi pokrivanje musale.
Nastavljaju sa nasipanjem prostora gdje će biti nova spomen ploča.
Džematski odbor se zahvaljiva gradjanima na razumjevanju i podršci produženja akcije i proširenja prvobitnog projekta.
Takođe podsjećamo, akcija traje do završetka radova.
Ispod je spisak učesnika ove akcije, koji su u zadnjih sedam dana uplatili.

RADOVI U MUTNIČKOJ DŽAMIJI I SPISAK DONATORA

Dana, 05. 02. 2024. godine u Mutničkoj džamiji otpočeti su radovi na unutarnjoj termoizolaciji kupola i plafona, postavljanja klupica na prozorima te čišćenju cjelokupne džamije.

Ukoliko neko ima želju da donira novac u spomenute radove i time pomogne da Mutnička džamija, koja je ujedno i centralna džamija na području Medžlisa IZ-e Kozarac, bude svima nama ako Bog da još ljepša i urednija, mogu svoja novčana sredstva uplatiti na sljedeće načine:

-Kod blagajnika Tarika Arifagića ( 066 209 157 )

-Kod imama Jasmin-ef. Glamočanina ( 062 907 112 )

SPISAK OSOBA KOJE SU UPLATILE NOVČANA SREDSTVA ZA RADOVE U MUTNIČKOJ DŽAMIJI:

•Arifagić (Ibrahim) Haris, Aida i Mela – 200 CHF

•Arnautović hadži Husein i hadži Seida – 500 EURA

•Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj – 10.000 NOK

•Jakupović hadži Džehva – 300 KM

•Jaskić hadži Asim i hadži Mirzeta – 500 EURA

•Mahić hadži Zijad – 50 EURA

•Mehmedagić (Derviš) Ferid/Leka – 100 EURA

•Mehmedagić (Hasan) Arif – 100 EURA

•Mehmedagić (Sejdo) Mina – 50 EURA

•Mujkanović Bejza – 50 EURA

•Mujkić (rođ. Sivac) Džemila – 50 EURA

•N.N. – 100 EURA

•Sivac Anel – 100 KM

•Tadžić Hamdija i Sada – 200 EURA

Napomena: Osobama koje su dale donaciju u iznosu 1.000 KM i više, uručit će se vakufnama od strane Vakufske direkcije u Sarajevu.

Molimo Allaha dž.š. da radovi koji su pred nama proteknu u najboljem mogućem redu, da svi budemo time zadovoljni, te da Allah dž.š. ukabuli i nagradi sve one koji na bilo koji način budu dali svoj doprinos u tom pogledu. Amin

 

Svratio sam kod Islama-Kiće Melkića, da vidim kako mu se stado povećava, a kad sam već tu da pitam hoće li ove godine biti manifestacija "Izložba ovaca". Njemu sam se obratio jer ideja za ovu manifestaciju krenula je od njega. Biće izložba, ali više informacija dobit ćemo poslije 1.Marta. Dodaje da je Kevac Mirsad predsjednik organizacionog odbora.

Zatim mi pokazuje svog psa Lanu. Kaže da vrijedi više nego tri čovjeka. Njemu je dovoljno da je tu da komanduje Lani, a ona čuva, tjera i vraća ovce kako on zapovjedi.

Danas bilježimo radove na novoj vodovodnoj mreži u Gornjim Garevcima i Grozdanićima. Ovdje se izvode radovi, kopanje i polaganje cijevi za novu vodovodnu mrežu i priključak na gradski vodovod.

Ove hefte zujim kroz jedan dio Gariba, rekoše mi da su to Gajevi. Ovaj dio Gariba je dosta siromašan, svi stanovnici su u lošem socijalno, a i zdravstvenom stanju. Zujio sam sa Admirom-Adom Garibović. Na početku mi pokazuje put kroz ovaj dio Gariba, a koji smo već jednom slikali i pokazivali da je u jako lošem stanju. Danas ponavljamo i pokazujemo da je potreno nasuti.

Pokazuje mi kuće od Muniba Garibovića.

Zatim od Adine sestre Mirsade kuća.

Sad sam kod Ade i Zuhre Garibović. Oni su poznati borci za egzistenciju. Kažu "Ne žalimo se, može se živjeti ko hoće da radi, a da imamo za neki luksuz, nemamo. Zahvaljuju se i ovaj put, Humanitarnoj organizaciji Kozarac, za kravu koju su dobili.

Kod Admira sam ušao u kuću da uslikam njegovu mamu Sifu, koja već nekoliko godina leži bolesna. Zuhra i Admir je služe, peru, hrane. Imaju potrebu za pelene i sve što ide uz za higijenu.

U nastavku opet socijalni slučaj Fikreta i njen sin Fahrudin Garibović.

Još jedan socijalni slučaj, Fadil Garibović, živi sam, a skoro je imao drugi srčani udar. Sad je čest gost kod doktora. Kaže da ga je žena ostavila, a i djeca. Nije nigdje tražio pomoć, a niko i ne zna za njega i njegovu situaciju.

Na kraju dvije kuće od braće Luč Mišo i Mario. Admir mi priča da su braća Luč izuzetno vrijedni i komšije sa kojima se ponosi. Rijetko slušam da neko ovako lijepo priča o svojim košijama.

Danas na četvrtku više raje u poređenju sa zadnjih par. Lijepo vrijeme, raja dobro raspoloženi bar ova dva sata.

Maslenica, šale, vicevi, doskočice nasmiju ili bar izazovu osmjeh kod većine raje. Bar ova dva sata dok traje pazarni dan, a poslije se vraćamo u kolotečinu.

Zekija Bahonjić 86.godina života i svašta je proživjela. Njen sin jedinjak Emsud Bahonjić ubijen je u logoru Keraterm. Sad ima troje unučad, jednu unuku 40 godina i dva unuka, a koji je paze, redovno zovu, obilaze. Ponosna na svoju unučad. Ovo je žena koja iz Gutića puta redovno ide pješice u čaršiju i ide tako brzo da je niko ne može sustići a da ne potrči za njom. Kaže da je dobrog zdravlja, a dokaz je i njeno brzo hodanje.

Muta Hodžić je juče došao u čaršiju da kupi nešto, a zaboravio šta. Jutros se sjetio da je trebao kupiti kiselu vodu.

Dule Melkić najstariji kočijaš u Kozarcu.

To je to za ovaj cetvrtak, a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Prijatna je ljepota tijela, ali bez lijepe naravi ništa ne valja.

Dositej Obradović

 

 

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.