Izdvajamo

 

U prostorijama Crvenog krsta Prijedor održano je takmičenje u poznavanju pokreta ove humanitarne organizacije. Učestvovalo je pet prijedorskih Osnovnih škola, a pobjedili su učenici Osnovne škole ”Kozarac” iz Kozarca.

”Spremali smo se, dobili smo pitanja. Pokazali smo sve ono što znamo o radu ove humanitarne organizacije”, navela je Sumea Arifagić iz Osnovne škole ”Kozarac” iz Kozarca.

Drugo mjesto na takmičenju osvojili su učenici Osnovne škole ”Dositej Obradović”, a treće učenici Osnovne škole ”Jovan Dučić” iz Lamovite. Takmičenje u poznavanju pokreta Crvenog krsta postalo je kao tradicija. Cilj je da se učenici upoznaju sa radom ove humanitarne organizacije.

”Oni na vrijeme dobiju materijale u svoje matične škole i pripremaju se. Kviz je osmišljen od četiri zadatka gdje ima jedan i šaljive prirode. To je ujedno i prilika da se drugari iz različitih škola druže, a i da nauče šta radi Crveni krst i postanu naši vrijedni volonteri”, rekao je Zoran Veselinović, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Prijedor.

Svaka škola imala je tri predstavnika na takmičenju.

Kozarski

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."