Izdvajamo

 

Udruženje Prijedorčanki Izvor punih 25. godina prikuplja informacije o ubijenim i nestalim Prijedorčanima nesrpske nacionalnosti u periodu 1992-1995 godina. Težak je to posao i trebalo je mnogo energije potrošiti kako bi se napravili određeni iskoraci.

 Jedan od naznačajnijih projekata je knjiga ubijenih i nestalih “Ni krivi ni dužni” koja na najbolji način govori o stravičnin zločinima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima grada podno Kozare.

 

Udruženje Prijedorčanki Izvor nije dozvolilo politici da uđe u udruženje što je u bosanskohercegovačkim prilikama gotovo nevjerovatno.

“Izvor” se poštuje i kod sugrađana drugih nacionalnosti jer se istinom bori za prava porodica ubijenih i nestalih.

 

Svjetlo dana je ugledala Monografija Izvor koja govori o četvrt vijeka djelovanja. O značaju ovog djela govorila je novinarka Gordana Katana iz Banja Luke i dobitnica nagrade “Izvora” za borbu protiv negiranja genocida.

Da je Udruženje Prijedorčanki “Izvor” bilo na strani pravde i istine govori prof.dr. Mujo Begić, direktor Regionalnog ureda Instituta za traženje nestalih BiH u Bihaću.

 

Na današnjem obilježavanju 25.godišnjice rada Udruženja Prijedorčanki “Izvor” zaslužnim pojedoncima i kolektivima dodijeljene su zahvalnice i naglašen njihov značaj za rad ovog udruženja koje će i dalje raditi u interesu pirodica ubijenih i nestalih u gradu podno Kozare.

Senudin Safić, Mojprijedor.com

 

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."