Izdvajamo

 

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović uputila je otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Slobodanu Javoru te predsjedniku i potpredsjednici Skupštine grada Prijedor tražeći da što hitnije iznađu rješenje za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece Prijedora tokom rata 1992-1995.

Prema informacijama kojima Mijatović raspolaže, roditelji ubijene djece su, zajedno s aktivistima, prikupili 1175 potpisa građana i građanki Prijedora kao podršku inicijativi da se u centru grada podigne takav spomenik, te su dana 25. 11. 2014. dostavili Skupštini grada Prijedora.

“Brine me to što već devet godina neumorna nastojanja tih porodica i aktivista da vlasti prihvate njihovu inicijativu nailaze na sistemske prepreke i/ili ignoriranje. S druge strane, u tom istom periodu je u centru grada podignuto nekoliko spomenika palim borcima, od kojih su neki bili optuženi za ratne zločine, bez bilo kakvih prepreka s kakvima se susreće inicijativa porodica ubijene djece“, ističe na početku svoga pisma Dunja Mijatović.

Nadalje, dodaje kako je obaviještena da su roditelji ubijene djece nedavno od urbanističkih vlasti dobili dopis kojim se od njih traži da inicijativa zadovolji neke uslove koji nisu propisani zakonom.

Naglašava i da dijeli mišljenje roditelja i aktivista da se čini da je sve ovo usmjereno ka tome da se roditelji obeshrabre u svojim nastojanjima i da u konačnici odustanu od inicijative.

“U svjetlu navedenog, želim naglasiti da bez sjećanja na prošlost ne može biti prava na istinu, pravdu i reparacije, niti garancije da se ona neće ponoviti. Samo ako se nepravde iz prošlosti sjećamo nepristrasno i sveobuhvatno, tako što ćemo nedvosmisleno osuditi nepravdu i o historiji govoriti istinu, možemo pomoći u promociji riješenosti da osiguramo demokraciju i ljudska prava, te da gradimo mirno i raznoliko društvo, neopterećeno prošlošću i etničkom mržnjom” – navela je Mijatović.

Ističe kako je od izuzetnog značaja da gradske vlasti omoguće ostvarivanje prava svih građana jednako i bez diskriminacije, naročito ako se radi o sjećanju na njihove patnje na dostojanstvenen način.

“Imajući na umu ove principe, a nakon mog nedavnog javnog saopćenja na ovu temu, podstičem vas da što prije s roditeljima ubijene djece i aktivistima pokrenete dijalog s ciljem realizacije njihove inicijative i izgradnje spomenika ubijenoj djeci Prijedora u centru grada” – navela je u pismu.

Poručila je kako je “spremna” posjetiti Prijedor i sa svim relevantnim akterima razgovarati o ovom i svim drugim pitanjima bitnim za suočavanje s prošlošću.

n1info.ba

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković