Izdvajamo

 

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini uputio je poziv i otvoreno pismo srbijanskom ministru Ivici Dačiću, u povodu planirane posjete Prijedoru 4. augusta, da bude njihov gost u Prijedoru i da mu pokažu koncentracione logore Trnopolje, Omarsku i Keraterm, grobnice logoraša Tomašicu i Kevljane i da ga upoznaju sa „čovjekom sa žice“ Fikretom Alićem.

U otvorenom pismu podsjećaju Dačića da je prije par godina, tačnije 2019., u jednoj TV emisiji, na vrlo neprimjeren način negirao postojanje koncentracionih logora u Prijedoru, postojanje logoraša, a samim tim i ratne zločine počinjene u ovom gradu nad nesrpskim stanovništvom od strane Vojske Republike Srpske i MUP-a RS-a.

“Zbog toga, a u vezi s medijskim najavama da Vlada Republike Srbije dolazi u Prijedor, u Savezu logoraša u BiH odlučili smo Vam uputiti ovaj poziv i otvoreno pismo. Prije svega, upoznat ćemo Vas sa osnovnom statistikom ratnih zločina sistematski provedenih u Prijedoru nad stanovnicima opštine, Bošnjacima i Hrvatima”, navodi se u otvorenom pismu.

Dodaje se da je Prijedor prva lokalna zajednica u BiH po obimu počinjenih ratnih zločina, po broju masovnih grobnica, po broju koncentracionih logora smrti, po broju sudskih predmeta na međunarodnim i domaćim sudovima i na kraju po broju potvrđenih presuda za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u ovom gradu.

Iz Saveza logoraša u BiH navode da je u Prijedoru do sada evidentirano 3.176 žrtava nesrpske nacionalnosti, među njima 102 djece i 256 žena, te da taj broj nije i konačan.

“Krajem maja 1992. godine u Prijedoru su otvorena tri koncentraciona logora (Omarska, Keraterm i Trnopolje) kroz koje je deportovano više od 30.000 logoraša nesrpske nacionalnosti. Logoraši su bespravno zatvarani, mučeni, ubijani, a preživjeli su na kraju protjerani iz Prijedora. Posebna okrutnost u logoru Omarska iskazana je prema ženama logorašicama kroz sistematsko seksualno zlostavljanje, što je na kraju kroz sudske presude okarakterisano kao poseban oblik ratnog zločina”, ističe se u otvorenom pismu.

Navodi se i to da je iz Prijedora u ljeto 1992. godine protjerano oko 60.000 njegovih građana nesrpske nacionalnosti, a svi kulturni, istorijski i vjerski objekti Bošnjaka uništeni, kao i najveći broj takvih objekata hrvatskog naroda.

Iz Saveza logoraša u BiH podsjećaju da su posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka i Hrvata ekshumirani do danas na 503 lokacije, u 73 masovne grobnice, u 10 opština i u tri države, a tijela ubijenih je raznosilo pet rijeka.

“Još uvijek tragamo za posmrtnim ostacima 471 ubijenog civila nesrpske nacionalnosti iz Prijedora. Za počinjene ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru do danas je doneseno više od 60 presuda, a zločinci su osuđeni na kazne zatvora više od 1.000 godina “, navodi se u otvorenom pismu.

Također se napominje da je prva presuda za ratne zločine koju je donio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju bila za počinjene zločine u logoru Omarska (predmet Duško Tadić).

“Dokaze za naše navode možete pronaći u presudama za ratne zločine. Ukoliko sudove smatrate pristrasnim, svjedoke u procesima instruisanim, a presude politički motivisanim, onda zatražite podatke iz matičnog ureda u Prijedoru o broju upisa smrti za 1992. godinu, ili u Crvenom krstu Prijedor zatražite da Vam dostave evidenciju o broju logoraša u Trnopolju od maja do oktobra 1992. godine. Niko od prijedorskih Bošnjaka i Hrvata ne bi bio sretniji da ste u pravu ministre Dačić, i da je sve bilo samo propaganda”, poručili su Dačiću iz Saveza logoraša u BiH.

Kažu da bi mnogo lakše bilo nositi epitet „lažovi“, nego ekshumirati masovnu grobnicu Tomašicu, “prevrtati stijene i kamenje po Korićanskim stijenama ili Jakarinoj kosi u potrazi za kostima ubijenih logoraša, silaziti 25 metara u dubine jame Hrastova Glavica ili u jamu Lisac i vaditi posmrtne ostatke ubijenih logoraša, po zelenim livadama Kevljana ekshumirati logoraše”.

“Lakše bi bilo i po Prijedor polju žito sakupljati, umjesto kostiju ubijenih logoraša ili na više od 500 pojedinačnih ili masovnih grobnica, u kojima su (bili) sakriveni posmrtni ostaci ubijenih prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. Iz ovih, ali i niza drugih razloga, a zbog Vašeg negiranja ovih činjenica, pozivamo Vas da budete naš gost u Prijedoru i da vam pokažemo koncentracione logore Trnopolje, Omarsku i Keraterm, da vam pokažem grobnice logoraša Tomašicu i Kevljane i da vas upoznamo sa „čovjekom sa žice“ Fikretom Alićem. U Prijedor ne možete ući, a da ne prođete uz žicu bivšeg logora Keraterm ili pored masovne grobnice Kevljani, proći ćete i kroz Omarsku. Sve vam je to na trasi kretanja i ukoliko zaista želite da saznate istinu, onda ćete prihvatiti naš poziv”, navode iz Saveza logoraša u BiH.

Dodaju da će, u suprotnom, ostati i dalje na strani onih koji štite i glorifikuju ratne zločine i zločince, što baš i nije u duhu socijaldemokratije, „a samim time i dalje ćete nanositi više štete i boli svojoj zemlji i svome narodu, nego logorašima navedenih logora i njihovim porodicama, jer oni su i gore iskusili“.

n1info.ba

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011