Izdvajamo

 

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini uputio je poziv i otvoreno pismo srbijanskom ministru Ivici Dačiću, u povodu planirane posjete Prijedoru 4. augusta, da bude njihov gost u Prijedoru i da mu pokažu koncentracione logore Trnopolje, Omarsku i Keraterm, grobnice logoraša Tomašicu i Kevljane i da ga upoznaju sa „čovjekom sa žice“ Fikretom Alićem.

U otvorenom pismu podsjećaju Dačića da je prije par godina, tačnije 2019., u jednoj TV emisiji, na vrlo neprimjeren način negirao postojanje koncentracionih logora u Prijedoru, postojanje logoraša, a samim tim i ratne zločine počinjene u ovom gradu nad nesrpskim stanovništvom od strane Vojske Republike Srpske i MUP-a RS-a.

“Zbog toga, a u vezi s medijskim najavama da Vlada Republike Srbije dolazi u Prijedor, u Savezu logoraša u BiH odlučili smo Vam uputiti ovaj poziv i otvoreno pismo. Prije svega, upoznat ćemo Vas sa osnovnom statistikom ratnih zločina sistematski provedenih u Prijedoru nad stanovnicima opštine, Bošnjacima i Hrvatima”, navodi se u otvorenom pismu.

Dodaje se da je Prijedor prva lokalna zajednica u BiH po obimu počinjenih ratnih zločina, po broju masovnih grobnica, po broju koncentracionih logora smrti, po broju sudskih predmeta na međunarodnim i domaćim sudovima i na kraju po broju potvrđenih presuda za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u ovom gradu.

Iz Saveza logoraša u BiH navode da je u Prijedoru do sada evidentirano 3.176 žrtava nesrpske nacionalnosti, među njima 102 djece i 256 žena, te da taj broj nije i konačan.

“Krajem maja 1992. godine u Prijedoru su otvorena tri koncentraciona logora (Omarska, Keraterm i Trnopolje) kroz koje je deportovano više od 30.000 logoraša nesrpske nacionalnosti. Logoraši su bespravno zatvarani, mučeni, ubijani, a preživjeli su na kraju protjerani iz Prijedora. Posebna okrutnost u logoru Omarska iskazana je prema ženama logorašicama kroz sistematsko seksualno zlostavljanje, što je na kraju kroz sudske presude okarakterisano kao poseban oblik ratnog zločina”, ističe se u otvorenom pismu.

Navodi se i to da je iz Prijedora u ljeto 1992. godine protjerano oko 60.000 njegovih građana nesrpske nacionalnosti, a svi kulturni, istorijski i vjerski objekti Bošnjaka uništeni, kao i najveći broj takvih objekata hrvatskog naroda.

Iz Saveza logoraša u BiH podsjećaju da su posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka i Hrvata ekshumirani do danas na 503 lokacije, u 73 masovne grobnice, u 10 opština i u tri države, a tijela ubijenih je raznosilo pet rijeka.

“Još uvijek tragamo za posmrtnim ostacima 471 ubijenog civila nesrpske nacionalnosti iz Prijedora. Za počinjene ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru do danas je doneseno više od 60 presuda, a zločinci su osuđeni na kazne zatvora više od 1.000 godina “, navodi se u otvorenom pismu.

Također se napominje da je prva presuda za ratne zločine koju je donio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju bila za počinjene zločine u logoru Omarska (predmet Duško Tadić).

“Dokaze za naše navode možete pronaći u presudama za ratne zločine. Ukoliko sudove smatrate pristrasnim, svjedoke u procesima instruisanim, a presude politički motivisanim, onda zatražite podatke iz matičnog ureda u Prijedoru o broju upisa smrti za 1992. godinu, ili u Crvenom krstu Prijedor zatražite da Vam dostave evidenciju o broju logoraša u Trnopolju od maja do oktobra 1992. godine. Niko od prijedorskih Bošnjaka i Hrvata ne bi bio sretniji da ste u pravu ministre Dačić, i da je sve bilo samo propaganda”, poručili su Dačiću iz Saveza logoraša u BiH.

Kažu da bi mnogo lakše bilo nositi epitet „lažovi“, nego ekshumirati masovnu grobnicu Tomašicu, “prevrtati stijene i kamenje po Korićanskim stijenama ili Jakarinoj kosi u potrazi za kostima ubijenih logoraša, silaziti 25 metara u dubine jame Hrastova Glavica ili u jamu Lisac i vaditi posmrtne ostatke ubijenih logoraša, po zelenim livadama Kevljana ekshumirati logoraše”.

“Lakše bi bilo i po Prijedor polju žito sakupljati, umjesto kostiju ubijenih logoraša ili na više od 500 pojedinačnih ili masovnih grobnica, u kojima su (bili) sakriveni posmrtni ostaci ubijenih prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. Iz ovih, ali i niza drugih razloga, a zbog Vašeg negiranja ovih činjenica, pozivamo Vas da budete naš gost u Prijedoru i da vam pokažemo koncentracione logore Trnopolje, Omarsku i Keraterm, da vam pokažem grobnice logoraša Tomašicu i Kevljane i da vas upoznamo sa „čovjekom sa žice“ Fikretom Alićem. U Prijedor ne možete ući, a da ne prođete uz žicu bivšeg logora Keraterm ili pored masovne grobnice Kevljani, proći ćete i kroz Omarsku. Sve vam je to na trasi kretanja i ukoliko zaista želite da saznate istinu, onda ćete prihvatiti naš poziv”, navode iz Saveza logoraša u BiH.

Dodaju da će, u suprotnom, ostati i dalje na strani onih koji štite i glorifikuju ratne zločine i zločince, što baš i nije u duhu socijaldemokratije, „a samim time i dalje ćete nanositi više štete i boli svojoj zemlji i svome narodu, nego logorašima navedenih logora i njihovim porodicama, jer oni su i gore iskusili“.

n1info.ba

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.