Izdvajamo

Jučer 05.01.2018. u 13.00 sati, u Bronzanom Majdanu, nepoznato lice je bacalo svinjsko meso po zidovima novo obnovljene džamije. Jedan džematlija koji je došao da klanja primjetio je meso na zemlji, i mrlje od krvi na zidovima džamije. Odmah je javio ostalim džematlijama, a zatim u Muftistvo Banja Luka i policiju.
Policija iz Banja Luke i Bronzanog Majdana su brzo izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj.

 

 

Takođe na lice mjesta odmah su pristigli i predstavnici IZ Banjaluka, predsjednik IZ, glavni imam i jedan odbornik u skupštini Grada Banja Luka.
Džematlije su u strahu, a i razočarani, pa i ljuti zbog ovog čina. Kažu da su u dobrim odnosima sa svim mještanima i nije im jasno šta je razlog za ovakav vandalizam.

 


U pozadini se čuje jedan glas: "Ako se Srbi ovako, vandalizmom, pripremaju za njihovu najveću slavu Božić, ako će sa ovim vandalizmom da se hvale, dok budu proslavljali Božić, e neka im je na obraz i sretan Božić".

Nijaz-Caja Huremović

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.