Izdvajamo

 

U organizaciji Mreže mladih MIZ Kozarac, u srijedu 22.03.2023. godine održan je četvrti “Ramazanski vozić” koji je najavio početak nam dragog mubarek mjeseca ramazana.
Dječica, od 4 do 14 godina starosti imali su priliku učestvovati noseći balone i defileom od Šehdiskog mezarja u Kamičanima do Mutničke džamije izraziti na svojstven način dobrodošlicu mjesecu ramazanu.

Program je počeo u 16:30h ispred Šehidskog mezarja u Kamičanima, gdje nam je na početku ašere proučio Zekerijja Mahić, a izvođenjem ilahije su nas počastile Hana Okić i Sumejja Mahić.
Zatim se obratio glavni imam, mr.hfz. Amir-ef.Mahić koji je svim prisutnima poželio blagoslovljen ramazan, učeći dovu Allahu dž.š. da ga provedemo u zdravlju, rahatluku i blagostanju, riječima Ramazan mubarek olsun, te nam je na kraju proučio i hajr dovu.
Zatim je formirana kolona gdje su djeca noseći balone defileom došli do Mutničke džamije, gdje su im podjeljeni paketići koje su ove godine donirali Medina i Amir Nukić i Nazifa Đonlagić.

Hvala svima koji su danas došli i obilježili na ovaj način početak ramazana, mjeseca posta, da ga u zdravlju i ibadetu provedete te da u Allahovom zadovoljstvu dočekate bajramske dane.
RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.