Izdvajamo

 

U nedjelju, 27.05.2023. godine, članovi Mreže mladih su imali priliku da ugoste drage nam goste polaznike Škole islama i mekteba džemata Kalibunar na čelu sa vrijednim imamom, mr. Aljom-ef. Cikotićem.

Nakon što su naši musafiri stigli u ranim jutarnjim satima, kratko su se odmorili i osvježili ispred Šehidske džamije u Kamičanima a potom su u pratnji domaćina članova Mreže mladih MIZ Kozarac krenuli u obilazak najznačajnih znamenitosti našeg Kozarca.
Tako smo obišli džamiju u Deri i prisjetili se rahmetli h.Abaza ef. Muratćehaića, koji je simbol povratka u Kozarac, zatim Mutničku džamiju, Gradsku (Asker) džamiju, Kozaračku kulu, Islamski kulturni centar u Kozarcu, Spomen-obilježje, logor u Trnopolju, Prvu džamiju u Kozaruši i na kraju Šehidsko mezarje u Kamičanima.

Domaćini našim gostima u obilasku znamenitosti na području MIZ Kozarac su bili članovi Mreže mladih MIZ Kozarac na čelu sa Ajdin-ef. Hrnićem, koordinatorom Mreže mladih koji je goste upoznao sa historijatom i izgradnjom svih znamenitosti koje smo danas bili u prilici posjetiti.
Na podne u Šehidskoj džamiji u Kamičanima, nakon obavljenog podnevskog namaza obratio mr. Aljo-ef. Cikotić koji se u svom govoru osvrnuo na osnovne temelje islama te da musliman ako želi uspjeh i na ovom i na budućem svijetu.

Potom je uručena hedija za lijepo sjećanje i uspomenu na ovo današnje druženje Alji ef. Cikotiću ispred Mreže mladih MIZ Kozarac.
Naše druženje je završeno uz ugodan razgovor i ručak u haremu Šehidske džamije u Kamičanima.
Zahvaljujemo se našim gostima na dolasku moleći Allaha da ih nagradi, te da ovo bude samo početak naše zajedničke saradnje u budućnosti, a našim vrijednim omladincima koji su cijelo vrijeme bili na usluzi svojim gostima da Allah podari svako dobro ovog i budućeg svijeta.
Amin!

Ajdin Hrnić
Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Kozarac

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.