Izdvajamo

 

Ponosni ljudi okupili su se danas u Šehidskom mezarju Hambarine da dovama i ilahijama označe završetak radova na izgradnji Šehidskog turbeta.

Ponos je pratila i ogromna tuga i bol stanovnika ovog prelijepog prijedorskog mjesta koja se tu uvukla ljeta 1992.godine. Plač i grč u grlu djevojaka koje su čitale imena šehida Hamabarina dovoljno govori kako je danas bio težak dana, posebno za uplakane majke, sestre, očeve,…

Nakon klanjanja ikindija namaza, Mataruškim brdom je odjekivala himna Bosne i Hercegovine. Pred duše šehida prijedorski imami su pročili Ja-sin.

Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor, Benjamin Hodžić koji je naglasio značaj prisustva današnjem događaju kako bi sa porodicama ubijenih i nestalih podijelili tugu ali i radost što smo u prilici da otvorimo Šehidsko turbe preed dušu 327 šehida Hambarina. Uslijedio je najemotivniji dio današnjeg programa, čitanje imena ubijenih.

Brojni prisutni nisu mogli sakriti suze i duboku bola koja ih prati već 31 godinu. Među Hambarištanima je danas bio i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je naglasio da je svijet morao adekvatno reagovati kada je riječ o nepravdi u BiH prije i tokom rata, te da je nakon togadošao nepravedni mir kroz Dejtonski mirovni sporazum. Posebno je naglasio da ne treba odustajati od pravedne borbe za državu i da našoj djeci zločinci ne smiju biti heroji.

U Hambarinama je bila i Dalila Fejzagić koja je sa saradnicima dizajnirala Šehidsko turbe. Obraćajuči se prisutnim, potpredsjednik NS RS Mirsad Duratović je govorio o čuvanju i njegovanju kulture sjećanja u Prijedoru u kojem još uvijek značajan broj ubijenih nije ekshumiran. Izaslanik muftije bihaćkog hafiza Mehmed ef. Kudića, Haris Veladžić, zahvalio se svima koji su pružili podršku realizaciji projekta izgradnje Šehidskog turbeta u Hambarinama.

Na samom kraju današnjeg programa u Šehidskom mezarju Hambarine, članovi porodica ubijenih su otkrili zastave BiH sa mramornih blokova na kojima su ispisana imena ubijenih u periodu 1992.-1995. godina.

Fondacija „Šehidsko mezarje Hambarine“ koja je upravljala realizacijom ovog izuzeno važnog projekta za lokalnu zajednicu, zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se na ovaj način odužimo šehidima Hambarina.

mojprijedor.com

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.