Izdvajamo

 

U Uredu Muftije bihaćkog upriličen je sastanak muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, direktora projektantske kuće „Euro-ing“ iz Bihaća g. Smaila Nuhića i glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac hafiza Amir-ef. Mahića. Razgovarali su o koracima koje je neophodno poduzeti u narednom periodu kada je u pitanju rješavanje papirologije i drugih pretpostavki za realizaciju projekta Memorijalni centar „Kamičani“ za žrtve Prijedora i doline Sane u Kozarcu.

„Prije skoro dvije godine smo pokrenuli izradu projekta za memorijalni centar „Kamičani“ i u međuvremenu smo dobili lokacijsku dozvolu, izradili projekat, napravili dosta pretpostavki da krenemo u proces izgradnje. Danas smo imali sastanak oko musalle, koja zaista izgleda prelijepo i za koju stručnjaci kažu da predstavlja vrhunac arhitektonskog dostignuća. Raduje me činjeci da privodimo kraju kompletnu papirologiju, kao i da usvajamo određene odluke koje je neophodno usvojiti kako bi krenuli u izradu i realizaciju ovog grandioznog projekta. Strašni su zločini počinjeni, velike žrtve su pale i najgori zločinački naumi su se realizirali u Prijedoru i dolini Sane, pa je s toga ovakav pristup memorijalnom centru, ustvari, ono što žrtve svakako i zaslužuju.“ – poručio je muftija Kudić.
Projektantska kuća „Euro-ing“ iz Bihaća ima međunarodni renome i uživa respektabilan ugled u stručnoj javnosti. Mnogo su do sada projekata realizirali i kada je u pitanju Islamska zajednica i sa posebnim senzibilitetom se odnose prema toj vrsti projekata.

„Ukazano nam je veliko povjerenje i čast da budemo projektanti budućeg memorijalnog centra u Kamičanima. Za ovaj projekat smo mnogo energije, truda i prije svega ljubavi i emocija uložili i pored vlastitih kapaciteta iskoristili sva naša poznanstva i u mnogim stvarima konsultovali najbolje stručnjake iz pojedinačnih oblasti. Danas smo dogovorili novu dinamiku i ako Bog da nastavljamo užurbano kako bi što prije na lokaciji budućeg memorijalnog centra bilo postavljeno veliko gradilište i konačno da ono o čemu smo sanjali postane stvarnost.“ – izjavio je Nuhić.

Hafiz Amir-ef. Mahić je zadovoljan dosadašnjim koracima koji su poduzeti, saradnjom sa stručnjacima u dobivanju lokacijske dozvole i saradnjom sa projektantskom kućom „Euro-ing“ i njenim zaposlenicima. Iskazao je zahvalnost muftiji Kudiću i predstavnicima vlasti koji su do sada bili podrška ovom projektu, te očekuje da će se memorijalni centar u Kamičanima ubrzo sagraditi i da će svi koji budu u prilici uzeti učešće u njegovoj izgradnji.
Sastanku je prisustvovao sekretar Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula u Prijedoru i saradnik za medije Muftijstva bihaćkog Nazif Horozović.

muftijstvobihacko.ba

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....