Izdvajamo

 

Posljednja obnovljena banjaljučka džamija, Arnaudija danas, 7. maja, svečano je otvorena uz prisustvo velikog broja vjernika i zvanica iz Bosne i Hercegovine i Turske.

"Nadamo se da će svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetliti put bolje budućnosti i da će pomoći da zacijele duboke rane. Ako vjerski objekti ne vrše tu ulogu i ne doprinose međuljudskoj korektnosti i čestitosti, ne podstiču ljude na plemenitost i kulturu i ne pozivaju ih na saradnju u dobru i na civilizacijsku izgradnju, onda ne vrše svoju ulogu koja im je namijenjena”, kazao je na svečanosti otvorenja reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Istakao je da je Arnaudija zajedničko bosansko-osmansko naslijeđe, ali i naslijeđe čitave Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta nad kojim treba bdjeti.

 

"Nadamo se da će obnova banjalučkih džamija vratiti stari duh otvorenosti ovom gradu, da će ohrabriti one čiji korijeni su s ovih prostora da se vrate i da će osnažiti dobre međuljudske odnose. Nadamo se da će svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetliti put bolje budućnosti i da će pomoći da zacijele duboke rane”, rekao je reisul-ulema Kavazović.

Otvaranjem Arnaudije završena je i ovogodišnja manifestacija "Dani vakufa 2024" koja je počela 19. aprila, a koju organizuje Vakufska direkcija.

Ovo je i centralni događaj manifestacije "Dani džemata i džamija" koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje osmi put, a koja će trajati do 12. jula.

"U okviru manifestacije "Dani vakufa u BiH 2024" svečano otvaramo ponovo izgrađenu Arnaudija džamiju, dragulj i biser Banje Luke, po kojoj je ovaj grad nadaleko bio prepoznatljiv. Arnaudija je ponovo spomenik i duhovne i kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u Bosni i Hercegovini", kazao je direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

 

Ovom prilikom je iskazao zadovoljstvo što je Vakufska direkcija imala priliku učestvovati u oživljavanju ovog velikog zdanja, a posebno je zahvalio Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske koja se odazvala molbi Islamske zajednice da zajedno s njom učestvuje u oživljavanju ovog vakufa i njegovog vakifa.

"Time su naši prijatelji pokazali da je ovo naš zajednički projekat”, kazao je Zajimović.

Protokol o finansiranju ponovne izgradnje Arnaudija džamije potpisan je između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017. godine, u vrijeme sedme manifestacije "Dani vakufa u BiH", kada je ozvaničen i početak njene obnove.

Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Sinan Aksu izjavio je da je ova džamija umjetničko djelo koje je i konkretna manifestacija odanosti, ljubavi, bratstva i duhovnosti.

"Kao što vam je poznato, mi u Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske i Generalnoj vakufskoj direkciji se trudimo da brinemo o našoj prošlosti, historiji i neprocjenljivoj kulturnoj baštini”, kazao je direktor Aksu.

Ferhadija, a sada i Arnaudija, za Banja Luku predstavljaju simbol zajedništva. Obnovom džamija budi se i ponovna nada za život i suživot, jer džamije nisu samo prostor za obavljanje molitve nego su i simbol stoljetne egzistencije Bošnjaka na određenom prostoru.

"Podizanje ove džamije na godišnjicu rušenja veliki je povod za zahvalnost. To je odraz dužnosti obnove džamija koje vjera nalaže, ali i odraz odanosti precima. Nadamo se da će ova džamija dati veliki doprinos razvoju kulture, mira, suživota u regionu", rekao je predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbaš.

 

Ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, koji je bio izaslanik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, danas je na svečanom otvorenju Arnaudija džamije u Banjoj Luci izjavio kako Balkan i Bosna i Hercegovina imaju poseban i veliki značaj u turskoj historiji, kulturi i srcima.

"Nikada kroz historiju nismo bili odvojeni jedni od drugih. Naše historijsko jedinstvo učinilo nas je dijelom zajedničke sudbine. Zato ćemo danas i sutra, kao i jučer, dodatno jačati naše veze sa Balkanom”, poručio je ministar Ersoy.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu porušeno je više od 800 džamija, a skoro sve su obnovljene.

 

Na području Banja Luke srušeno je 16 džamija i sve su, zaključno s Arnaudijom, obnovljene.

"Danas smo na ovom časnom mjestu sa veličanstvenim povodom iskazivanja zahvalnosti prema ljudskoj vrlini gradnje. Naša je radost posebna, jer ponovno uzdizanje Arnaudije vraća nadu u bolje sutra koje itekako trebamo", kazao je muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić je prilikom svog obraćanja ukazao na poruke koje se mogu razumijevati iz ovakvih svečanosti, kao i iz samog procesa obnove džamija.

"Arnaudija će dodatno ukrasiti ovaj prelijep grad, te unijeti radost svima, a posebno vjernicima koji će u njoj obavljati namaz. Vakufi su kroz historiju imali neprocjenjiv značaj u nastanku gradova u Bosni i Hercegovini, stoga trebamo biti zahvalni vakifima i svim prijateljima koji pomažu održavanju naših vakufa", rekao je ministar Hurtić.

Ova svečanost predstavlja značajan društveni događaj kojem su prisustvovali gradski i entitetski zvaničnici.

"Danas je više nego jasno da Banja Luka pripada svima. Mi vjernici u svojim bogomoljama uznosimo molitve Bogu da nam da snagu za svakodnevnicu, ali i za to da shvatimo da živjeti zajedno nije samo moguće, nego je i lijepo. Drago mi je što danas kao Srbin, pravoslavac mogu poslati poruku mira i ponosa", rekao je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik je ovom prilikom kazao da ovo okupljanje svjedoči da je čin rušenja ove džamije prije 30 godina bio greška i čin bezumlja.

"Ne može se nikakvim rušenjem dovesti u pitanje postojanje ovakvih bogomolja. Danas svjedočimo tome da je ponovo izgrađen ovaj prelijep objekat. U ime RS želim zahvaliti svima onima koji su pomogli obnovu ove džamije, posebno Republici Turskoj i drugim institucijama. Vama, vjernicima muslimanima želim čestitati Dan džamija i ponovnu izgradnju ovog prelijepog objekta, koja je svjedok postojanja i radosti”, poručio je Dodik.

Kako nam svjedoče prisutni Banjalučani, teško je govoriti o emocijama, kada svjedoče izgrađenoj džamiji i velikom broju prisutnih džematlija.

"Ova džamija upotpunjuje ljepotu džamija koje su godinama krasile Banja Luku, a postala je dijelom srca Banjalučana i svih onih koji su boravili u njenom okrilju”, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka hafiz Muamer Okanović.

Radiosarajevo.ba

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković