Izdvajamo

 

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor razgovarao je danas sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlidom Hurtićem o aktuelnim i budućim projektima i saradnji Prijedora sa ovim ministarstvom na nivou BiH.

Povod posjete Prijedoru ministra Hurtića, kojem je ovo prva lokalna zajednica koju je posjetio u Republici Srpsko bio je Projekat "Asfaltiranje i ograđivanje dječijeg igrališta u Mjesnoj zajednici Rizvanovići". Rijeć je o projektu koji je odobrila Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH.. Vrijednost navedenih radova iznosila je 32.000 KM, od čega je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uložilo 26.700 KM, a grad Prijedor 5.300 KM.
Ciljevi projekta su obezbjeđivanje kvalitetnog prostora za fizičku aktivnost djece mjesne zajednice Rizvanovići , kao i susjednih naselja i stvaranje adekvatnih uslova za odvijanje nastave fizičkog vaspitanja područne osnovne škole koja se nalazi uz navedeno igralište. Na ovaj način unapređuju se uslovi za opstanak mlađe populacije i porodica sa djecom na ovom području.
Ovo je jedan u nizu zajedničkih projekata koje su uspješno realizovali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Grad Prijedora , zajedničkim sufinansiranjem Regionalnog stambenog programa sa šest podkomponenti, elektrifikacija povratničkih naselja i drugi.
U delegaciji koja je danas posjetila Prijedor bio je i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Mirsad Duratović.

prijedorgrad.org

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."