Izdvajamo

 

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor razgovarao je danas sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlidom Hurtićem o aktuelnim i budućim projektima i saradnji Prijedora sa ovim ministarstvom na nivou BiH.

Povod posjete Prijedoru ministra Hurtića, kojem je ovo prva lokalna zajednica koju je posjetio u Republici Srpsko bio je Projekat "Asfaltiranje i ograđivanje dječijeg igrališta u Mjesnoj zajednici Rizvanovići". Rijeć je o projektu koji je odobrila Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH.. Vrijednost navedenih radova iznosila je 32.000 KM, od čega je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uložilo 26.700 KM, a grad Prijedor 5.300 KM.
Ciljevi projekta su obezbjeđivanje kvalitetnog prostora za fizičku aktivnost djece mjesne zajednice Rizvanovići , kao i susjednih naselja i stvaranje adekvatnih uslova za odvijanje nastave fizičkog vaspitanja područne osnovne škole koja se nalazi uz navedeno igralište. Na ovaj način unapređuju se uslovi za opstanak mlađe populacije i porodica sa djecom na ovom području.
Ovo je jedan u nizu zajedničkih projekata koje su uspješno realizovali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Grad Prijedora , zajedničkim sufinansiranjem Regionalnog stambenog programa sa šest podkomponenti, elektrifikacija povratničkih naselja i drugi.
U delegaciji koja je danas posjetila Prijedor bio je i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Mirsad Duratović.

prijedorgrad.org

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.