Izdvajamo

 

Književnom večeri 28.09 . 2023 u Švedskom gradu Västeråsu , na kojoj će se predstaviti autor Midhat Medic prijedorcanin iz Uppsale , počinje obilježavanje 80-godišnjice života i 10-godišnjica plodnog književnog rada.

Na Književnoj večeri autor će govoriti i predstaviti svoj najnoviji roman TRAG , njegovo novo 6-to po redu književno djelo sa tematikom protkanom prijedorskim sadržajima , prijedorskim duhom i dahom.

O ČEMU SE RADI ?

Inž. Omer je bivši gastarbajter u Hamburgu gdje se skrasio daleke 1980 g. tačnije poslije dramatičnog nesporazuma i konflikta u Celpaku – Fabrici celuloze i papira u Prijedoru.

Uspješan na poslu u Razvojnom birou značajne njemačke kompanije u području pneumatike i automatike ostvario je solidan ekonomsko-materijalni standard i stabilnitet. U nekim trenucima bi sam za sebe znao kazati da je postao „uspavani i dobrostojeći malograđanin“.

Pod direktnim utjecajem agresije i krvavih događaja u BiH i Hrvatskoj , Omer doživljava katarzu . Njegov privatni život poprima nove dramatične tokove .

Inž. Omer je erudita , elokventni intelektualac koji pokušava racionalizirati i tumačiti život vrlo često upadajući u zamku svog silnog znanja o teoriji sistema, matematskim modelima i njihovoj primjenjivosti u formaliziranju ljudskih procesa i odnosa uopće, a posebno momentuma kad stvar „iskače“ iz ravnoteže sa destruktivnim i nadasve tragičnim posljedicama primjerice u Prijedoru , Omerovom zavičaju.

Stalno opsjednut pitanjem šta je život, odnosno da li je njegova usamljenost u tuđini „sistem ili incident“ Omer upada u ralje Facebooka i u svome stilu susreće , još jednu od svojih „neostvarenih“ ljubavi , što još više produbljuje njegovu polaznu dilemu. .

Prijedorska hava, dah i duh , lebde „uranjaju i izranjaju“cijelim tokom kroz tkivo romana, mada se radnja odvija uglavnom daleko izvan zavičaja.

Na momenat se Prijedor u svoj svojoj tragičnoj zbilji osjeti u poglavlju „Performans u Prijedoru“, sa isječkom atmosfere iz restoran „Mursel“.

Na kraju u svojoj 80 godini , svjestan da je življenje samo po sebi interesantno zaključuje dosta cinično :

„Život je samo ono što se drugom ispriča!“

…..
Roman je moguće kupiti kod izdavača www. daorson.se / Haris Tucaković, Skövde , Sweden ili direktno od autora Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. mob.tel 0707686484

 

OMEROV MONOLOG (odlomak)

„Ja sam Dvojnost!

Ja već preko četrdeset godina konzumiram, prakticiram slobodu Zapadnog slobodnog svijeta, zapravo, to čini samo jedna polovica svijesti mog bića. Druga polovica mog bića je u izvjesnoj mjeri rezervirana, bolje rečeno, latentno svezana u ketmanu jer je moja svijest primordijalno zarobljena i dogmatski formatirana u vrijeme sazrijevanja i bila predodređena za poslušnost.

Nalazim da je velika povoljnost u tome da je moja prva polovica svijesti nadvladala ovu drugu impregniranu kolektivističkom dogmom. Zahvaljujući toj prevazi ja još uvijek uspravno stojim i postojim.

Cogito ergo sum!

Naravno da je to tema za veliko ćutanje!

Prrimjećujem u svojoj Modroj svesci misli zabilježene i podvučene, misli o tome koliko je moj život bio upravljiv i koliko uopće život može biti upravljiv.

I, konačno, nadasve grješno središnje pitanje: gdje leži i kuda se provlači granica između »Ja« i »Mi«?

Odnosno, kako opstati i istrajati i ne biti smrtno uvučen u sve učestalije, intenzivnije dramatične , lomove, potope i virove, ugroženog izvornog bosanstva t.j. „be-ha identiteta?!“
……..
Za čim ja to , u stvari težim?

Koju simboliku i poruku ima moja bosanska soba, evo, ovdje u srcu Hamburga?

Te sve moje sablje, čalme, sinije, bakarni sahani i đugumi? Koju poruku ima ovo moje još uvijek spontano, nesistematizirano kolekcionarstvo? Ti ordeni, ti grbovi, ti carevi, ti kraljevi, ti prezidenti, pjesnici i astronauti… Svi ti »anđeli« i svi »đavoli«!

Šta ja to tražim od njih?

Ono što sam bio, ono u što su me drugi uvukli, a čega se želim osloboditi ili pak ono što sam želio biti, ali nikada nisam uspio iskazati?
……
I na kraju kad pogledam svoj film, vidim da sam postao neko drugi, bitno različit od lika iz mladalačkih snova i planova.

Tačnije rečeno, postao sam nešto i neko što su drugi htjeli da budem!

MojPrijedor.com

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011