Izdvajamo

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je posjetio Kozarac. Schmidt se susreo s potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem i predstavnicima NVO Kvart, Izvor i Srcem do mira

Schmidt je s Durakovićem razgovarao o aktuelnim dešavanjima u BiH, s fokusom na suživot različitih etničkih grupa i zajedničku perspektivu evropskih integracija.

“Nema alternative konstruktivnoj saradnji u BiH. Istorijska priča o uspjehu EU pokazuje kako svi ljudi mogu imati koristi od prevazilaženja nacionalističkih narativa i prevladavanja umjetnih barijera. Samo funkcionalna država omogućava svima da u miru i slobodno ispoljavaju svoj identitet”, naveo je visoki predstavnik.

 

Schmidt se sastao i sa predstavnicima NVO Kvart, Izvor i Srcem do mira, kako bi se upoznao sa svakodnevnim životom povratnika u RS. Sagovornici su Schmidtu potvrdili svoju punu podršku i potpunu posvećenost tijesnoj saradnji i zajedničkom napretku civilnog društva

“Politika nije samo stvar političara, već i svakog građanina, te se u tom cilju uloga nevladinih organizacija mora prepoznati i promovirati”, rekao je visoki predstavnik Schmidt.

n1info.ba

citiramo:

U redu, ja sam izdajnik srpstva, a vi svi koji ste ćutali ste izdajnici čovečanstva."