Izdvajamo

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je posjetio Kozarac. Schmidt se susreo s potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem i predstavnicima NVO Kvart, Izvor i Srcem do mira

Schmidt je s Durakovićem razgovarao o aktuelnim dešavanjima u BiH, s fokusom na suživot različitih etničkih grupa i zajedničku perspektivu evropskih integracija.

“Nema alternative konstruktivnoj saradnji u BiH. Istorijska priča o uspjehu EU pokazuje kako svi ljudi mogu imati koristi od prevazilaženja nacionalističkih narativa i prevladavanja umjetnih barijera. Samo funkcionalna država omogućava svima da u miru i slobodno ispoljavaju svoj identitet”, naveo je visoki predstavnik.

 

Schmidt se sastao i sa predstavnicima NVO Kvart, Izvor i Srcem do mira, kako bi se upoznao sa svakodnevnim životom povratnika u RS. Sagovornici su Schmidtu potvrdili svoju punu podršku i potpunu posvećenost tijesnoj saradnji i zajedničkom napretku civilnog društva

“Politika nije samo stvar političara, već i svakog građanina, te se u tom cilju uloga nevladinih organizacija mora prepoznati i promovirati”, rekao je visoki predstavnik Schmidt.

n1info.ba

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?