Izdvajamo

Globalna fondacija za istraživanje raka (The World Cancer Research Fund – VCRF) kompletirala je svoj detaljni pregled više od 7.000 kliničkih studija koje su se bavile povezanošću malignih bolesti i ishrane.

U zaključku se navodi da bi ljudi, ukoliko žele da smanje rizik za dobijanje raka, trebalo u potpunosti iz ishrane da izbace čitav niz mesnih prerađevina, posebno proizvoda kao što su salame, paštete, viršle i slično, naročito one koji su napravljeni na bazi crvenog mesa.

Posebno opasan je natrijum-nitrit, supstanca koju većina proizvođača koristi da bi postigli odgovarajuću boju svojih proizvoda, odnosno da bi oni kupcima u rafovima izgledali svježe čak i kada to nije slučaj. Nažalost, natrijum-nitrit zaslužan je za stvaranje nitrozamina koji pogoduju razvoju kancerogenih ćelija u ljudskom tijelu.

metropola.ba

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.