Izdvajamo

Bosna i Hercegovina i Srbija našle su se na vrhu liste evropskih "propalih država" u 2013. godini, pokazali su rezultati istraživanja "The Failed States Index 2013" koje provode urednici časopisa “Foreign Policy” i Fond za mir. Prema socijalnim, ekonomskim, političkim i vojnim indikatorima, od svih evropskih država jedino je Bjelorusija gora od BiH i Srbije. Dvije susjedne balkanske zemlje "Index propalih dražava u 2013." svrstao je u grupu država "u opasnosti", jer su ostvarile poražavajuće rezultate prema skoro svim socijalnim, ekonomskim, političkim i vojnim indikatorima.

BiH je sa 76,5 poena na svjetskoj listi od 178 zemalja rangirana na 83. mjesto najnestabilnijih i najmanje uređenih zemalja svijeta. Srbija se sa 74,4 poena nalazi na 92. mjestu "najviše propalih" država svijeta, a Bjelorusija je najlošija evropska država u 2013. i svrstana je na 81. mjesto. Gore rezultate od Bjelorusije, BiH i Srbije imaju samo nestabilne i neuređene afričke, južnoameričke i azijske države.

Od ostalih zemalja Balkana, Makedonija se nalazi na 112. mjestu najnestabilnijih država svijeta, dok je Albanija na 119. mjestu. Najuređenije i najstabilnije zemlje regije su Crna Gora i Hrvatska koje su se našle na 134. i 135. mjestu liste koju su sačinili "Foreign Policy" i "Fond za mir".

Prema "The Failed States Index 2013" najnestabilnija država u svijetu je Somalija, iza koje slijede Kongo, Sudan, Južni Sudan, Chad, Jemen, Afganistan, Haiti, Centralnoafrička Republika i Zimbabve.Od 20 najnestabilnijih zemalja njih 15 su afričke, što znači da je Afrika najnestabilniji i najneuređeniji kontinent na Zemlji.

Od ostalih država svijeta, Sirija se našla na 21., Egipat na 34., Kina na 66., dok je Rusija na 80. mjestu liste najnestabilnijih zemalja u svijetu.

S druge strane, najstabilnija i najuređenija zemlja na svjetskom nivou je Finska, nakon koje slijede Švedska, Norveška, Švicarska, Danska, Novi Zeland, Luksemburg, Island, Irska i Australija.

Od 20 najstabilnijih zemalja njih 16 su evropske, što znači da je, prema istraživanju časopisa "Foreign Policy" i "Fond za mir", Evropa najstabilnije i nauređenije područje u svijetu.

Također, u grupi najstabilnijih i najbolje uređenih zemalja nalaze se i Njemačka koja je 14., Slovenija 16., Velika Britanija 19., i Sjedinjene Američke Države (SAD) 20. najstabilnija zemlja svijeta.

Rezultati istraživanja “The Failed States Index 2013”, koje sastavljaju urednici časopisa "Foreign Policy" i "Fond za mir" dobiveni su na osnovu 12 osnovnih socijalnih, ekonomskih, političkih i vojnih indikatora kao što su demografija, odljev mozgova, legitimitet države, siromaštvo, ekonomska kriza, ljudska prava, sigurnosni aparat.

Indikatori su ocjenjivani između 1-10, gdje 10 predstavlja najlošiji, a 1 najbolji rezultat.

Izvor: AgencijaAnadolija

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.