Izdvajamo

Na Univerzitetu u Maastrichtu, jučer je doktorsku tezu iz oblasti medicine odbranio Zlatan Mujagić, što je plod višegodišnjeg istraživanja mladog stručnjaka za koja je već dobio i međunarodna priznanja.

Naziv doktorske teze tridesetogodišnjaka rodom iz Kozarca je "Irritable Bowel Syndrome" (IBS), patofiziologija, simptomi i biomarkeri, u kojoj se mladi Kozarčanin bavi svim faktorima koji uzrokuju bolest iritabilnog kolona, kompletnog digestivnog sistema, želuca, tankog i debelog crijeva.



Svečanom činu prisustvovali su roditelji, brat i sestra koji nisu skrivali ponos na prvu doktorsku titulu u uglednoj familiji Mujagić.

Zlatana nije obeshrabrila ni teška sudbina prognanika iz rodnog kraja kada je kao sedmogodišnjak s porodicom spas našao u Holandiji. Uz podršku roditelja dobio je mogućnost kvalitetne naobrazbe koju maksimalno koristi te u tridesetoj godini stiče zvanje doktora medicinskih nauka. Zaposlen je na odjelu gastroenterologije i hepatologije bolnice "Maastricht University Medical Center", a u septembru 2014. godine u kineskom Guangzhou, njegova naučna studija je proglašena među četiri najbolje u toj oblasti medicine, za što je dobio nagradu "Young Investigator Award", o čemu je "Dnevni avaz" već pisao.

Zlatan je veoma zadovoljan urađenim poslom, a posebno prijemom doktorata pred komisijom. - Disertacija se sastoji od deset orginalnih naučnih studija, a tiču se gastrointestinale bolesti, koja je internacionalno poznata pod skracenicom IBS.

Istraživali smo kako IBS nastaje a otrkilili smo da u jednoj grupi pacijenata postoji poremećaj funkcije tankog crijeva, odnosno povećanu permeabilnost ovog organa te da kod CIS pacijenata postoje poremećaj u metabolizmu serotonina koji je bitan neurotransmiter u tjelu koji reguliše funkciju crijeva, ali također ima važne funkcije u mozgu. Ovo ne znaci da sada tačno znamo kako IBS nastaje, ali smo se malo približili rješenju - pojasnio nam je novi doktorant Univerziteta Maastricht, čiji rad je nesumnjivo doprinos svjetskoj gastroenterologiji.

U disertaciji su još testirane nove i bolje metode mjerenja simptoma kod IBS pacijenata a otkrivene su dvije nove kombinacije biomarkera za IBS. Komisija pod vođstvom profesora Ad Masclee, gastroenterologa, profesora Frederik-Jan van Schooten, toksikologa, i dr. Daisy Jonkers bili su vrlo zadovoljni odgovorima kandidata Mujagića pa su po završetku svečanoga dijela svi zadovoljno otišli na slavlje u aulu univerziteta.

Dr Zlatan Mujagić objavio je već značajan broj naučnih radovima u stručnim časopisima i učestvovao na brojnim konferencijama u svijetu. Oženjen je i otac kćerke Amile.

Autor: A. Hu./ Avaz

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...