Izdvajamo

Voćnjak sa skoro 500 stabala raznih vrsta voća u vlasništvu Nijaza Huremovića, mještanina Kozarca kod Prijedora, probeharao je ovih dana u svoj svojoj ljepoti. Izdaleka izgleda kao da je probeharao cijeli brijeg, a ne samo jedan voćnjak.

-Nije samo behar lijep nego i miris koji se osjeća u voćnjaku. To bi teško opisao i neki majstor od pera, a kamoli ja. Teško je opisati ovaj merak. Prije tri godine bilo je nešto slično, a sad je još ljepše jer su stabla starija i veća- kaže Nijaz, koji se 2005. godine vratio u Kozarac iz Holandije.
Godinu poslije, iz hobija se počeo baviti uzgojem voća.
-Ovdje je samo 300 stabala šljive, a tu su i orah, kesten, ima i trešanja... ma neme čega nema. Šljive prodam, ali kasniju sortu, a ove rane poklanjam prijateljima. Jedini uvjet je da voće sami uberu- kaže Nijaz, koji iz hobija uređuje i jedan lokalni, vrlo čitani portal, kozarac.eu.

Avaz


Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."